Dolarul a atins, luni, cel mai redus nivel din 2009 faţă de un coş format din şase valute, în urma rezultatelor bune raportate de bănci şi a informaţiilor privind creşterea activităţilor în industria prelucrătoare din Marea Britanie, care au sporit interesul pentru plasamente riscante.

Euro a urcat la maximul din ultimele două luni faţă de moneda americană, în timp ce alte valute considerate mai riscante, precum dolarul australian şi cel neo-zeelandez, au atins cele mai mari cotaţii din ultimele luni.

Evoluţia de pe piaţa valutară a fost determinată de creşterea cu 8% a profitului băncii Barclays în primul semestru, deşi creditele neperformante acordate de instituţia financiară s-au dublat.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de un coş de şase valute importante, a coborât la 77,978 puncte, cel mai redus nivel atins de la jumătatea lunii decembrie.

Euro a urcat la 1,4318 dolari pe unitate, maximul din ultimele două luni, pe platforma electronică EBS, în timp ce lira sterlină a avansat la 1,6880 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins după octombrie 2008.

Moneda unică a fost susţinută şi de informaţiile pozitive referitoare la economia zonei euro, unde indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor din industria prelucrătoare a urcat în iulie la 46,3 puncte, de la 42,6 puncte în iunie.

SURSA: Mediafax