Analiştii Admiral Markets consideră că indicii bursieri americani vor reveni la minimul anului şi vor ameninţa trendul ascendent din ultimii 2 ani, ce va panica investitorii locali începând cu sesiunea de joi, dar efectul va fi de durată şi extrem de dureros.
Deteriorarea apetitului faţă de risc la nivel global şi temerile legate de slăbiciunile zonei euro au dus la un refugiu al investitorilor către stabilitate şi lichiditate. Dolarul a devansat francul şi yenul în ultimele săptămâni, fiind principalul beneficiar al declinului burselor internaţionale. Rezerva Federală se întruneşte miercuri pentru a stabili politica monetară pentru următoarea perioadă şi pentru a-şi prezenta viziunea asupra economiei.
Cea mai mare economie mondială a dat semne de încetinire în ultimele luni, dar presiunile inflaţioniste s-au intensificat. Întrebarea cheie pe care investitorii şi-o pun acum este ce va susţine Banca Centrală Americana: revenirea economiei sau reducerea inflaţiei? Aşteptările actuale privesc finalizarea de către FED, până la sfârşitul lunii, a programul de stimulare a economiei, în valoare de 600 miliarde dolari şi majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25% în următoarele 12 luni. Orice modificare a acestor perspective va crea fluctuaţii ample în pieţele financiare globale.
În acelaşi timp, dacă oficialii americani sunt îngrijoraţi de evoluţia lentă a economiei şi neglijează inflaţia, investitorii o vor percepe ca un semnal de menţinere a dobânzilor la nivelul 0 în următoarele 12 luni. Apetitul pentru risc se va îmbunătăţi şi pe termen scurt va avea loc o creştere a burselor internaţionale şi locale, iar dolarul va evolua spre minimul ultimilor doi ani, atins la începutul lunii mai.
‘Din nefericire, efectul pozitiv va fi doar temporar şi o adevărată capcană pentru investitorii care aşteaptă noi maxime, pentru că declinul este iminent şi nu poate fi evitat. Evoluţia din 2008 se va repeta cât de curând’, sunt de părere experţii de la Admiral Markets.