Reducerea importurilor, pusa de oficialii romani indeosebi pe seama reducerii inputurilor energetice, s-a facut simtita pe piata valutara interbancara prin evidentierea unei oferte de valuta net superioare cererii. Aceasta situatie este specifica lunilor de vara, spun dealeri de pe piata valutara. Mai mult chiar, reducerea capacitatilor de productie in functiune a redus necesarul de resurse energetice. Ultimele date publicate de Comisia Nationala pentru Statistica anunta o scadere cu 40, a importurilor energetice din primele patru luni, comparativ cu perioada similara de anul trecut. Aceasta situatie a permis BNR sa cumpere de pe piata aproape 200 milioane de dolari si sa dea oficialilor BNR puterea sa declare ca sunt premise pentru atingerea unei tinte anuntate mai demult, aceea de a ajunge cu rezerva in jurul a doua miliarde de dolari. La acest succes a contribuit si ultima masura a BNR, aceea de a ridica nivelul rezervei minime obligatorii a bancilor comerciale la Banca Nationala, de la 15% la 25%.
intr-o declaratie publica, guvernatorul BNR anunta o cifra record a cumpararilor de valuta, inregistrata saptamana trecuta. 36 milioane de dolari cumparati marti, 27 iulie. O zi in care piata monetara functiona sub presiunea cererii de lei, care a ridicat nivelul ratelor dobanzilor la peste 100%. Leii platiti de BNR pentru valuta cumparata a dat lichiditate pietei, dar n-au fost suficienti pentru a stopa ascensiunea dobanzilor, pe piata monetara interbancara, care, o zi mai tarziu, au ajuns pana la 200%, pentru depozite constituite pe termen de o zi sau 190%, pe termen de o saptamana.
O previziune mai aproape de nivelul la care se vor situa indicatorii macroeconomici va putea fi data insa in toamna, cand dealerii se asteapta la o dezmortire a pietei in care se va simti prezenta marilor importatori, de resurse energetice. Tot atunci, vor deveni mai limpezi apele in care se scalda acum negocierile pentru imprumuturile externe.
Pozitia Ministerului Finantelor va fi clara: ori va intra in posesia imprumuturilor pentru care inca asteapta confirmarea, ori va ramane confruntat cu o datorie pe care o va acoperi cu costuri mari, alimentand inflatia si, implicit, creand conditii pentru o depreciere mai accentuata a monedei nationale. Va fi limpede si situatia intrarilor de valuta de FMI, Banca Mondiala, UE. Cati bani si de unde vor intra in tara se va sti abia dupa intalnirea boardului FMI, care va avea loc dupa vacanta de vara, deci tot in toamna. De aprobarea de catre FMI a noului acord de imprumut acordat Romaniei vor depinde intrarile de valuta de la Banca Mondiala si UE.
Dolarul picoteste la temperaturi inalte
5 august 1999, 12:00
Ultima modificare în 5 august 1999, 15:00
Reducerea importurilor, pusa de oficialii romani indeosebi pe seama reducerii inputurilor energetice, s-a facut simtita pe piata valutara interbancara prin evidentierea unei oferte de valuta net superioare cererii. Aceasta situatie este specifica lunilor de vara, spun dealeri de pe piata valutara. Mai mult chiar, reducerea capacitatilor de productie in functiune a redus necesarul de resurse energetice. Ultimele date publicate de Comisia Nationala pentru Statistica anunta o scadere cu 40, a impor
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Din cauza indulgentei, traim prost
- Ploiestenii tin cu dintii de spatiile comerciale centrale
- Terasa proprie poate fi transformata intr-un loc exotic
- S-a deschis targul de vara la locuri in camine
- Operatiunea Sunset
- CNA a invatat sa cante „La Marseillaise”
- Incalcand Constitutia, ministerul tine secrete informatiile publice
- Bazar
- Hartuirea profesionala
- Clasa medie este pentru cei cu venituri mari