Daca la sfarsitul lui iunie brokerii sibieni luau in considerare o depreciere pentru aceasta luna de circa 1,5%, pretul corespunzator al dolarului fiind de 29.590 lei, in data de 12 iulie acesta a coborat la 29.475 lei, ceea ce presupune o scadere lunara de aproximativ 1,1%. Micsorarea cotatiilor futures s-a datorat in buna masura interventiei BNR in piata valutara in prima saptamana a lunii, atunci cand cererea a depasit oferta cu peste 37 milioane dolari. A urmat apoi o marire a ofertei primare in piata spot, datorata apropierii scadentei platilor la bugetul de stat (TVA, impozit pe profit) si a celor salariale. Aceasta a facut ca leul sa reuseasca in data de 11 iulie cea de-a doua apreciere din acest an fata de dolar, moneda nationala urcand cu 3 lei, la 29.243 lei.
In perioada 5 – 12 iulie, pretul de cotare al dolarului a evoluat in ecartul cuprins intre 29.525 lei, la inceputul acesteia, si 29.475 lei, la sfarsitul ei. In opinia lui Alexie Toader, de la agentia Hobbit Futures, „actualul trend al monedei nationale pune la incercare exportatorii romani, care isi vad diminuate profiturile, pe de o parte ca urmare a deprecierii euro, iar pe de alta datorita politicii de mentinere a cursului de schimb al dolarului ca principala ancora antiinflationista de catre BNR si Ministerul Finantelor. Se ascund, astfel, marile pierderi din economie si cresterile la care recurg monopolurile de stat din domeniul energetic si al combustibililor”.
In piata options au fost tranzactionate optiuni PUT la un pret de exercitare de 29.600 lei, cu prime de 100.000 lei/optiune.
Cresterea euro a fost conjuncturala
Pretul de cotare al monedei europene, pentru scadenta lunara, s-a mentinut in perioada amintita la 25.800 lei, in timp ce pentru septembrie acesta a fost de 26.500 lei. Ovidiu Cristian, secretarul general al bursei sibiene, considera ca aprecierea euro din perioada amintita a fost una cauzata mai mult de motive psihologice si nu de unele economice. „Ziua de 6 iulie a insemnat o schimbare de trend pe piata paritatii euro/dolar, moneda unica inscriindu-se pe o directie puternic ascendenta. Astfel, de la minimul de 83,68 centi, ea a inregistrat cresteri succesive, pentru ca in 11 iulie sa „sparga” pragul de 86 de centi. Aceasta apreciere nu se datoreaza unor factori economici, indicatorii inregistrati in zona euro fiind mai degraba slabi – in special cei privind inflatia si cresterea economica. Explicatia pentru aceasta apreciere de aproape trei centi este mai mult de natura psihologica. Ea a fost generata de comentariile foarte agresive legate de consecintele negative pe care un dolar puternic le-ar avea asupra sectorului manufacturier din SUA. Vicepresedintele Bancii Central Europene, Christian Noyer, considera ca aceasta rata de schimb „ridicola” arata ca America a devenit necompetitiva in cadrul comertului international in domeniul industriei otelului, automobilelor si al aviatiei, adica sectoarele principale de activitate”, a declarat Cristian. De altfel, in dimineata zilei de 12 iulie, in piata FOREX euro a coborat din nou, atingand un minim de 85,29 centi.
Aceasta evolutie psihologica a euro a lasat destul de „reci” operatorii de la Sibiu, care au cotat moneda europeana permanent sub piata spot internationala. Daca in data de 5 iulie pretul de cotare a fost de 84,25 centi, a doua zi acesta a coborat la 84,18 centi. Incepand din 9 iulie pretul a intrat pe un trend crescator, aceasta fiind stabilit la 84,45 centi, peste doua zile el atingand un maxim de 86 centi. In dimineata zilei de 12 iulie pretul euro a coborat la 85,3 centi, confirmand opiniile care au vazut o moneda europeana „umflata” psihologic.
In piata options a paritatii au fost realizate optiuni CALL la preturi de exercitare de 85 centi, cu prime de 60.000 lei, 85,5 centi cu prime de 100.000 lei si 86 centi cu prime de 50.000 lei/optiune. Optiunile PUT s-au realizat la preturi de 84,5 centi, cu prime de 50.000 – 51.000 lei si 84 centi, cu prime de 58.000 lei, care indica speranta cumparatorilor intr-o noua scadere a euro sub pragul de 84 de centi.
Bursa de la Sibiu a implinit patru ani
Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu a aniversat in data de 11 iulie, patru ani de piata futures si options in Romania. Incepand cu iulie 1997, la Sibiu au fost introduse, in premiera pentru Romania, cele mai moderne si eficiente instrumente de acoperire a riscului in afaceri sau de portofoliu – contractele futures, iar din 1998 optiunile pe contracte futures. In acesti ani, piata sibiana a fost caracterizata de un ritm permanent de crestere.
Daca in 1998 valoarea totala a tranzactiilor a reprezentat o crestere de 3,22 ori fata de cea inregistrata in 1997, in 2000 valoarea totala a tranzactiilor a fost de doua ori mai mare decat cea din 1998. Din iulie 1997 si pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, in ringurile bursei au fost tranzactionate 736.696 contracte futures, reprezentand o valoare totala de peste 77.000 miliarde lei si 88.572 optiuni.
Cu prilejul aniversarii, dl. Teodor Ancuta, presedintele BMFMS, a declarat ca „cei patru ani de activitate in domeniul derivatelor au reprezentat un incontestabil succes pentru bursa noastra: am reusit, prin eforturi proprii, sa aliniem Romania in randul celor 38 de tari care tranzactioneaza aceste instrumente, avem o reprezentare nationala, am familiarizat mediul economic autohton cu contractele la termen si ne putem mandri cu un foarte performant sistem de tranzactionare electronica, de conceptie proprie, prin care ne-am integrat tendintei generale de globalizare a burselor la termen”. Pentru perioada urmatoare, BMFMS isi propune „sa ofere in continuare investitorilor cele mai eficiente oportunitati de management al riscului la cele mai inalte standarde de integritate, transparenta si seriozitate”, a incheiat presedintele BMFMS.
Dolarul pierde teren in fata leului
19 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 19 iulie 2001, 15:00
Daca la sfarsitul lui iunie brokerii sibieni luau in considerare o depreciere pentru aceasta luna de circa 1,5%, pretul corespunzator al dolarului fiind de 29.590 lei, in data de 12 iulie acesta a coborat la 29.475 lei, ceea ce presupune o scadere lunara de aproximativ 1,1%. Micsorarea cotatiilor futures s-a datorat in buna masura interventiei BNR in piata valutara in prima saptamana a lunii, atunci cand cererea a depasit oferta cu peste 37 milioane dolari. A urmat apoi o marire a ofertei primar
Etichete: arhiva,
centi,
iulie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook