Miercuri, 26 septembrie, in piata leu/dolar de la Sibiu au fost tranzactionate contracte cu scadenta in octombrie, la un pret de 31.050 lei. Aceasta presupune o depreciere mai mica a leului, avand in vedere faptul ca primele contracte au fost realizate in august, la pretul de 31.300 lei. „Este o scadere normala a pretului dolarului, avand in vedere ca acesta se afla, ca si economia americana, intr-o perioada mai dificila”, este de parere un broker sibian. „Ramane de vazut insa cum va reactiona piata spot la ultimele declaratii ale oficialilor BNR privind limitarea interventiilor acesteia, atata vreme cat traditia spune ca bancnota verde este cea care face jocurile in Romania. Cu toate acestea, trebuie avuta in vedere accelerarea recesiunii din SUA, fapt demonstrat de scaderea ingrijoratoare a increderii consumatorilor americani, de la 114%, in august, la 97,6%, in septembrie, valoare care reprezinta minimul ultimilor cinci ani”, a continuat acesta.
Joia trecuta, in piata sibiana cotatiile dolarului erau de 30.950 lei, la cumparare si 31.100 lei, la vanzare, in timp ce in piata options au fost realizate optiuni CALL la un pret de 31.100 lei, cu prime de 70.000 lei, ceea ce indica opinia cumparatorului ca la sfarsitul acestei luni moneda americana va depasi pragul de 31.100 lei.
La randul sau, Adrian Popescu, vicepresedintele bursei sibiene, considera ca „efectul reducerii ratei rezervelor minime obligatorii, de la 27% la 25%, a produs un exces de lichiditate pe piata monetara; ca urmare, volumul tranzactiilor a crescut, iar rata medie la depozitele constituite s-a diminuat cu 7,5 puncte procentuale. In piata valutara, decizia BNR nu s-a reflectat insa intr-o crestere a cererii de dolari, ceea ce inseamna ca plasamentele in moneda americana nu au constituit principala atractie pentru banci. Surse din piata afirma chiar ca banca centrala a trebuit sa isi faca simtita prezenta pentru a sustine deprecierea leului in raport cu dolarul. Raportarile numai la moneda americana tind sa devina insa istorie, pentru ca in mod evident politica BNR s-a reorientat catre cosul valutar euro-dolar, asa cum o atesta ultimele declaratii ale oficialilor Bancii Nationale. Pana in prezent, aprecierea reala a leului este consemnata la 2%, insa se se considera ca exista spatiu de manevra pentru o apreciere reala mai accentuata, permitand totodata respectarea tintei de inflatie propusa, de 29%”, a incheiat Popescu.
In ceea ce priveste cotatiile raportului leu/dolar cu scadenta noiembrie, acestea au fost de 31.700 lei la cumparare si 32.100 lei la vanzare, ceea ce ar presupune o depreciere a leului de peste 2%.
Pretul monedei europene a urcat la Sibiu pentru scadenta octombrie la 28.600 lei, dupa ce ultimele contracte fusesera realizate la 28.300 lei. In data de 26 septembrie au aparut primele cotatii de vanzare pentru sfarsitul anului, acestea fiind de 31.000 lei/dolar. Ele indica opinia vanzatorului, ca pana la sfarsitul anului moneda unica va atinge o paritate cu dolarul de circa 95 de centi.
Adrian Popescu considera ca „declaratiile oficialilor bancii centrale privind intentia de a se urmari cu mai multa atentie moneda unica vor modifica, cu siguranta, evolutia cursului leu/dolar. La aceasta se adauga decizia ca orizontul de timp sa se schimbe de la o baza zilnica, catre una mai indelungata.
Aceasta reasezare a politicii poate sa genereze o crestere a volatilitatii ratei de schimb a monedei nationale pe termen scurt (intra-day sau pe cateva zile), ceea ce ar presupune interventii mai rare, dar de o forta mult mai mare, care sa produca modificari de o amplitudine mult mai mare ale ratei de schimb. In aceste conditii, apelarea la hedging (acoperirea riscului valutar prin initierea de contracte futures sau options) de catre cei care realizeaza comert exterior se impune si mai mult”, a incheiat Popescu.
Yenul, o moneda la moda
Analizand evolutia dolarului, vicepresedintele bursei sibiene subliniaza ca, in perioada analizata, „in centrul atentiei, pe pietele internationale, s-a aflat yenul.
Aprecierea importanta a monedei japoneze, la niveluri maxime ale ultimelor sapte luni, a determinat o interventie concertata a Bancii Japoniei si a Bancii Centrale Europene (BCE). Este posibil ca Rezerva Federala, in urma intalnirii de marti, 25 septembrie, dintre oficialii americani si japonezi, sa sprijine deprecierea yenului.
In ceea ce priveste moneda europeana, desi ultimele rapoarte indica o puternica depreciere a increderii consumatorilor americani, se pare ca ea nu este capabila sa castige teren in fata dolarului, ca urmare a slabiciunilor economiei europene. Chiar daca ultimele declaratii ale oficialilor BCE si ai Bundesbank sustin ca economia din euro-zona nu va avea de suferit prea mult de pe urma atacurilor teroriste asupra SUA, investitorii sunt inca reticenti in ceea ce priveste perspectivele economiei europene”.
La bursa sibiana speculatorii s-au aflat in largul lor, chiar daca preturile de cotare n-au coborat in perioada analizata sub 92 de centi. Miercuri, 20 septembrie, a fost atinsa o cotatie maxima de 92,9 centi, pentru ca in data de 24 septembrie sa fie atins un minim de 91,4 centi. Acest spread a permis realizarea de speculatii intra-day sau la doua zile. In dimineata zilei de 27 septembrie, tranzactiile se realizau la preturi cuprinse intre 92,15 si 92,3 centi. In piata options, cu cateva zile inainte de scadenta lunara, s-au realizate optiuni CALL „in afara banilor”, la un pret de exercitare de 91 de centi, cu prime cuprinse intre 10.000 si 35.000 lei/optiune.
Primele contracte cu scadenta octombrie s-au realizat la pretul de 92 de centi, care constituie pragul suport pentru euro. In ceea ce priveste scadenta decembrie, cumparatorii ofera 91 centi/dolar.