Dolarul a ratat „la mustaţă“ înregistrarea unui nou minim istoric în raport cu euro, imediat după publicarea datelor despre şomajul din Statele Unite. Acestea au arătat că, în luna ianuarie, economia americană a pierdut 17.000 de locuri de muncă. Raportul oficial, în afară de faptul că a alimentat temerile că economia SUA ar putea intra în recesiune, a provocat o surpriză de proporţii în piaţă, prin prisma diferenţei faţă de estimări, care indicau o creştere cu 80.000 a locurilor de muncă ce s-au creat în ianuarie.
În mod logic, cotaţia EUR/USD a „ţâşnit" până la 1,4952, maximul zilei, extrem de aproape de maximul istoric de la 1,4966, care datează din 23 noiembrie 2007. Paradoxal însă, numai după câteva minute, cotaţia euro faţă de dolar a schimbat brusc trendul închizând sesiunea din 1 februarie la 1,4798, în scădere cu peste 150 de pips faţă de maximul zilei. Fenomenul a continuat şi în zilele următoare, cotaţia scăzând sub 1,4600, deşi datele macroeconomice publicate s-au situat în acelaşi registru: indicatorul ISM, care măsoară activitatea sectorului de servicii, a scăzut în luna ianuarie la 41,9, faţă de 53 – estimări, alimentând şi mai mult aşteptările din piaţă că Federal Reserve, la viitoarea şedinţă, va reduce dobânda de referinţă cu 0,50%.
Deşi dolarul este net dezavantajat faţă de euro din punctul de vedere al diferenţialului de dobândă, totuşi acesta s-a întărit în fata euro, mai ales datorită faptului că în piaţă a prevalat fenomenul de risk-aversion. O posibilă recesiune în SUA ar avea efecte la nivel global, astfel încât investitorii, destul de temători în prezent, încearcă să îşi lichideze din portofolii şi să se îndrepte spre active sigure, cum ar fi titlurile de stat americane, şi de aici apetitul pentru dolari. Cât timp va mai dura acesta, este imposibil de spus acum. Sigur este însă că piaţa nu poate merge la infinit împotriva datelor macroeconomice.
sursa: www.wbs.ro