Lira sterlină a coborât luni la 4,9690 lei, cel mai mic nivel din ultimii 5 ani, în timp ce dolarul s-a depreciat destul de sever, cu 3,57 bani, până la 3,8513 lei, continuând să se mențină sub pragul de 4 lei.

„În ce privește lira sterlină, trebuie să ne uităm la efectele Brexit-ului. Era de așteptat ca moneda britanică să înregistreze scăderi, analiștii au anticipat acest fenomen. Această valută va mai atinge, periodic, cele mai mici niveluri la care poate ajunge, deci ea nu se află încă la fundul prăpastiei”, a declarat pentru Capital.ro analistul economic Constantin Rudnițchi.

„Poate că pentru o săptămână sau două e profitabil să cumperi lire sterline, dar pe termen mediu – până la finele lui 2017, nu cred că e indicat, o spun ca părere personală, nefiind cel mai bun specialist în domeniul valutar. Lira va mai coborî până la clarificarea procesului de Brexit. O știre recentă, cu un număr semnificativ de muncitori care vor să plece din Regatul Unit pentru a se muta în Uniunea Europeană, e un exemplu care susține această tendință”, a mai spus Rudnițchi.

Referitor la evoluția dolarului, acesta face o legătură cu măsurile adoptate de Rezervele Federale.

„Economia americană arată ca o economie care funcționează bine. Astăzi a avut loc în SUA o întâlnire la care au participat mai mulți bancheri centrali, printre care Mario Draghi (șeful BCE) și Janet Yellen (șeful Fed). S-a ajuns la concluzia că euro a avut o întărire datorită creșterii zonei euro”, a arătat Constantin Rudnițchi.

„Dolarul intră într-o scădere controlată față de euro, ca urmare a politicii monetare, dictată de rațiuni de export și competitivitate. Bancnota verde a avut o creștere față de euro, la începutul anului, după ce Fed a anunțat că va continua să majoreze dobânda de referință, ceea ce a dus la o căutare a dolarului. Rămâne de văzut dacă aceste intenții se vor menține. Au existat problemele cu Donald Trump, care a declarat că o va înlocui pe Yellen, că vrea un dolar puternic, dar până la urmă s-a lămurit și el că acest lucru nu e totdeauna în avantajul economiei Statelor Unite. Spre sfârșitul lui 2017 ne putem aștepta la o apreciere a dolarului dacă Fed va crește dobânda. Deocamdată suntem într-o politică de scădere sau stagnare a valutei americane față de euro. În concluzie nu aș cumpăra dolari pentru o speculație de 1-2 săptămâni, ci mai degrabă aș miza pe termen mediu, respectiv sfârșitul lui 2017″, a explicat analistul.