Daca pana la sfarsitul lui octombrie cumparatorii au afisat permanent cotatii de 31.450 lei, in prima zi a lui noiembrie ei au urcat pretul la 31.600 lei, in timp ce vanzatorii au coborat de la 31.900 lei la 31.750 lei. Contractele realizate au avut ca scop posibilitatea afisarii unui pret de referinta, care sa permita tranzactionarea de optiuni. Acestea au fost de tip CALL si s-au realizat la un pret de exercitare de 31.750 lei, cu prima de 48.000 lei/optiune, ceea ce indica opinia cumparatorul
Daca pana la sfarsitul lui octombrie cumparatorii au afisat permanent cotatii de 31.450 lei, in prima zi a lui noiembrie ei au urcat pretul la 31.600 lei, in timp ce vanzatorii au coborat de la 31.900 lei la 31.750 lei. Contractele realizate au avut ca scop posibilitatea afisarii unui pret de referinta, care sa permita tranzactionarea de optiuni. Acestea au fost de tip CALL si s-au realizat la un pret de exercitare de 31.750 lei, cu prima de 48.000 lei/optiune, ceea ce indica opinia cumparatorului ca, la sfarsitul lunii, dolarul ar putea depasi un curs de 31.800 lei.
Octombrie a fost o luna complet atipica comparativ cu ceilalti ani. De obicei, in prima luna a trimestrului IV deprecierea leului se accelera, recuperandu-se diferentele fata de inflatie. Anul acesta lucrurile au stat insa invers. In primele zile dolarul a castigat mai multi lei, pentru ca apoi, timp de trei saptamani, piata valutara sa fie mai mult decat calma, in ciuda unei supralichiditati de moneda nationala, fapt dovedit de oferta mare facuta de bancile comerciale Finantelor la licitatiile de titluri de stat. Nici la finele lunii, cu exceptia ultimelor trei zile, situatia nu a fost diferita. De data aceasta lipsa leilor pe care au suferit-o unele banci mai mici a permis celor „patru mari” sa speculeze dobanzile la o zi sau la o saptamana, dolarul fiind lasat in plan secund.
Darius Cipariu, de la agentia bucuresteana de brokeraj Cibinium, considera ca „pornita cu fluctuatii semnificative ale cursului leu/dolar, luna octombrie s-a incheiat sub asteptarile operatorilor de la Sibiu, unde cotatiile dolarului au depasit, in unele momente, pragul de 31.150 lei. Pentru sfarsitul anului se contureaza un nivel al cursul mediu de 32.000 – 32.500 lei/dolar, chiar daca cumparatorii forteaza acum piata afisand cotatii de 31.950 lei/dolar”.
Tranzactii de 137,5 miliarde lei in octombrie
In octombrie, prin sistemul electronic de tranzactionare al Bursei din Sibiu au fost realizate 1.275 contracte la termen, valoarea acestora fiind de 137,5 miliarde lei. Contractele futures au fost cele mai tranzactionate active, brokerii si traderii orientandu-se in special asupra pietelor euro/dolar si leu/dolar. Numarul contractelor futures realizate in octombrie 2001 il depaseste cu 36% pe cel inregistrat in aceeasi luna a anului 2000. La fel ca si in lunile precedente, contractul pe paritatea euro/dolar a detinut cea mai mare pondere a tranzactiilor, cu peste 80% din numarul total de contracte futures. Preferat de speculatori pentru oportunitatile pe care le ofera, datorita fluctuatiilor frecvente si ample ale raportului dintre euro si dolar, contractul la o luna a adus, din nou, cele mai insemnate profituri. Hedgerii, in schimb, si-au indreptat atentia, ca si in lunile trecute, asupra contractului leu/dolar pentru care au initiat un important numar de pozitii deschise inca din primele zile ale lunii la preturi de 31.100 – 31.200 lei/dolar. Strategiile de acoperire a riscului adoptate de hedgeri au inclus si operatiuni cu optiuni, avand ca suport contractul leu/dolar, acestia tranzactionand 1.778 optiuni CALL.
Euro a depasit, din nou, 90 de centi
Ultimele zile ale lunii octombrie au adus monedei europene o usoara revenire in raportul acesteia cu dolarul american. In ciuda unor date economice negative din tarile zonei euro, moneda unica a reusit sa depaseasca pragul de 90 de centi, dupa ce coborase pana aproape de 88 de centi. Aceeasi evolutie pozitiva a avut-o moneda europeana si in pietele futures internationale, unde cotatia pentru decembrie a depasit, de asemenea, pragul de 90 de centi. Cresterea a venit pe fondul temerilor privind scaderea unor indici americani (increderea consumatorilor si somajul).
Darius Cipariu considera ca octombrie a fost o luna dezamagitoare pentru euro, care, in ciuda inrautatirii climatului economic din America si Japonia, nu a reusit decat sa se mentina in jurul pragului de 90 de centi. „Pentru noiembrie, asteptarile se incadreaza in intervalul dintre un minim de 89 de centi si un maxim de 93 de centi, declara Cipariu, atat timp cat economia europeana nu va da semne clare de revigorare iar autoritatile monetare centrale din zona euro nu vor actiona decisiv pe planul scaderii dobanzii de refinantare pentru stimularea investitiilor. Fara aceasta revigorare, sansele intaririi monedei unice europene raman destul de reduse. Fuga Bancii Centrale Europene (BCE) dupa doi iepuri (stapanirea inflatiei si accelerarea ritmului de crestere economica) s-a dovedit, pana in prezent, defavorabila monedei unice”.
La Sibiu exista insa voci care sugereaza o posibila interventie a BCE in favoarea monedei unice, printr-o implicare directa pe pietele internationale de capital, pentru a pregati o intrare cat mai linistita a monedei unice in viata europenilor.
Primele contracte pe paritatea euro/dolar cu scadenta 30 noiembrie au fost realizate in ultima zi a lunii trecute. Cotatiile din piata au fost cuprinse intre 90,4 si 90,7 centi, ceea ce indica optimismul cumparatorilor. In prima zi a lui noiembrie, cotatiile de deschidere au fost de 90,8 centi, la cumparare si 91 centi la vanzare, contractele fiind realizate la preturi cuprinse intre 90,25 – 90,85 centi. Spreadul dintre cotatii a permis chiar realizarea de speculatii „intra-day”. In piata optiunilor CALL, cumparatorii erau destul de tematori, ei oferind pentru un pret de exercitare de 92 de centi prime de 20.000 lei, in timp ce vanzatorii solicitau 100.000 lei/optiune. In cazul optiunilor PUT, pentru un pret de 90 de centi, prima afisata de cumparatori era de 50.000 lei, in timp ce oferta vanzatorilor era de 140.000 lei/optiune, semn ca operatorii luau in calcul o evolutie negativa a euro in aceasta luna.