Vinzatorii au solicitat un pret de 28.700 lei, valoare considerata mult prea ridicata de catre cumparatori, care nu au anuntat cotatii. Pretul de la Sibiu poate suferi numeroase modificari, cert este isa faptul ca operatorii asteapta o depreciere mai ampla a monedei nationale pe fondul posibilei reveniri la putere i Rominia a stingii, ceea ce ar putea declansa un val de speculatii pe cursul de schimb al leului.De altfel, marti, 7 noiembrie, i piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 1.
Vinzatorii au solicitat un pret de 28.700 lei, valoare considerata mult prea ridicata de catre cumparatori, care nu au anuntat cotatii. Pretul de la Sibiu poate suferi numeroase modificari, cert este isa faptul ca operatorii asteapta o depreciere mai ampla a monedei nationale pe fondul posibilei reveniri la putere i Rominia a stingii, ceea ce ar putea declansa un val de speculatii pe cursul de schimb al leului.
De altfel, marti, 7 noiembrie, i piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 1.000 de contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta la sfirsitul anului, pretul de cotare fiind stabilit la 26.948 lei, ceea ce presupunea o depreciere anuala a leului de 47%. Treptat, cotatiile au coborit pina la 26.575 lei, i data de 15 noiembrie, fiind de remarcat faptul ca atit vinzatorii, cit si cumparatorii isi mentin cotatiile peste pragul de 26.000 lei, care a fost invocat atit de premierul Isarescu cit si de guvernatorul BNR. Astfel, cumparatorii au oferit 26.350 lei/dolar i timp ce vinzatorii au solicitat 26.800 lei/dolar.
Reactii ciudate pe piata valutara
„in acest moment toata lumea asteapta rezultatul alegerilor de la sfirsitul lunii”, declara un broker de la Sibiu, care a continuat precizind ca „numai speculatiile din piata monetara si interventiile BNR au temperat deprecierea leului, mentinind-o la un ritm zilnic de circa 20 de unitati. Cred ca i orice moment ne putem astepta la o crestere mult mai rapida a cursului de schimb”, a icheiat brokerul sibian.
in ceea ce priveste cotatiile dolarului pentru sfirsitul lunii noiembrie, acestea au intrat pe un trend descendent, ca urmare a calmului din piata valutara. „Este incredibil ce se itimpla, declara un broker care a dorit sa isi pastreze anonimatul. Banca Turco Romina nu are bani sa onoreze cererile firmelor, unele banci care au imprumutat-o cu lei nu stiu cind isi vor recupera banii, iar pietele, valutara si monetara, ramin de un calm absolut, dobinzile la o zi chiar scazind cu citeva puncte bune”, a icheiat acesta. Pe acest fond de la cotatii de 25.640 lei/dolar, iregistrate i data de 1 noiembrie, dolarul a coborit peste doua saptamini la 25.415 lei. in opinia operatorilor, pina la sfirsitul lunii dolarul va depasi pragul de 25.500 lei, ceea ce ar presupune o depreciere lunara de peste 2,6 procente, valoare apropiata de cea din octombrie.
Lichiditate crescuta i piata euro/dolar
in perioada 6 – 15 noiembrie i piata la termen de la Sibiu au fost realizate 2.396 contracte futures si 6.565 optiuni, valoarea tranzactiilor fiind de circa 40 miliarde lei. Piata futures a contractului pe paritatea euro/dolar a continuat sa se mentina i centrul atentiei operatorilor, aici realizindu-se cel mai mare numar de tranzactii.
Din cele 290 de tranzactii futures realizate pe parcursul perioadei amintite, 262 tranzactii s-au realizat i piata euro/dolar, pentru scadentele la o luna si la doua luni. Evolutia cotatiilor din aceasta piata a fost influentata de principalul eveniment politic international – alegerile prezidentiale din Statele Unite, dar si de interventiile Bancii Centrale Europene, din 6 si 9 noiembrie. Interventiile BCE pentru cumpararea de euro a fost motivata de faptul ca deprecierea cu 25% a monedei europene de la introducerea sa, i ianuarie 1999, a facut ca inflatia i regiune sa atinga cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.
Ultima vinzare de dolari a avut ca rezultat revenirea cotatiilor futures la un nivel foarte apropiat de cel la care se realizau tranzactii luni, 6 noiembrie (0,8665 – 0,8691 euro/ dolar). in sesiunile de tranzactionare din 7, 8 si 9 noiembrie, zile i care BCE nu a intervenit pe pietele valutare internationale, cotatiile au urmat un trend descendent, de la 0,8636 pina la 0,8537 euro/dolar, i sedinta de joi.
Optiunile pe euro/dolar ramin preferatele
brokerilor
O mare parte a tranzactiilor realizate saptamina trecuta au avut ca scop speculatiile intra-day. Luni, 13 noiembrie, pretul de cotare a fost stabilit la 0,864 euro/dolar, pentru ca la sfirsitul perioadei amintite el sa scada la 0,861 euro/dolar, valoare foarte apropiata de cea din piata spot.
Marti, 14 noiembrie, i piata options a bursei de la Sibiu au fost tranzactionate 690 optiuni pe raportul euro/dolar, cu scadenta la sfirsitul acestei luni. Dintre acestea, 640 au fost de tip CALL (cumpararea optiunii de cumparare a unui contract futures), ele fiind realizate la un pret de 87 de centi/euro, primele platite fiind cuprinse itre 95.000 si 295.000 lei/optiune, restul optiunilor fiind de tip PUT (cumpararea optiunii de vinzare a unui contract futures), la un pret de exercitare de 86 centi/euro, cu o prima de 30.000 lei. A doua zi au fost realizate doar optiuni de tip CALL la pretul de 87 centi/euro, primele fiind cuprinse itre 100.000 si 110.000 lei/optiune, la ichiderea sesiunii de tranzactionare fiind deschise 3552 de pozitii, majoritatea cu scadenta i decembrie.