La bursa de la Sibiu luna iunie a reprezentat un varf pentru piata options, in care s-a realizat cel mai ridicat numar de optiuni din acest an – 6.260, dupa ce in perioada ianuarie – mai au fost realizate lunar, in medie, 4.100 optiuni. Cresterea volumului de tranzactionare s-a produs, pe de o parte, pe fondul interesului ridicat al hedgerilor pentru optiunile pe contractul leu/dolar (3.204 optiuni CALL). Pe de alta parte, optiunile euro/dolar au fost intens utilizate de speculatorii in perioadele de calm ale paritatii, in scopul de a profita de evolutia ulterioara, in orice directie, a pretului futures. Tot in iunie, au fost tranzactionate 620 optiuni de tip CALL pe contractul futures DESIF1. In piata futures, s-au tranzactionat 9.951 contracte cu un volum de 152 miliarde lei, fiind preferate contractele euro/dolar, leu/dolar si leu/euro.
Pretul dolarului cu scadenta lunara s-a mentinut, in perioada 28 iunie – 4 iulie, peste pragul de 29.500 lei. Cea mai scazuta cotatie s-a inregistrat in data de 29 iunie, 29.520 lei, cea mai ridicata fiind de 29.590 lei, care a fost stabilita in 2 iulie, dupa doua zile aceasta coborand la 29.545 lei. „Pentru cineva care priveste piata valutara de la distanta, aprecierea dolarului la inceputul lunii cu doi sau patru lei nu poate insemna decat ca lucrurile stau bine”, opina un broker sibian. Acesta a continuat precizand ca, „din pacate, situatia nu este chiar atat de roz. Prin intrarea in sistem a 3.000 miliarde de lei, ca urmare a reducerii rezervei minime obligatorii a bancilor de la 30% la 27%, o parte din acesti bani a fost indreptata catre dolari. Astfel, daca in data de 29 iunie cererea a depasit oferta cu cinci milioane dolari, in primele doua zile ale lui iulie diferenta a fost de 22 milioane dolari. Atunci cum a putut fi tinut cursul in frau? Probabil ca banca centrala a vandut dolari in transe, ceea ce a condus chiar la aprecierea leului pe finalul sedintelor. In aceste conditii, pretul futures nu este prea mare, daca luam in calcul ca in iulie sunt scadente doua imprumuturi externe mai vechi, care totalizeaza circa 400 milioane dolari. La acestea se adauga stirea venita din partea Institului National de Statistica, anuntand ca deficitul comercial al Romaniei pe primele cinci luni a atins 1,75 miliarde dolari, fata de 790,8 milioane dolari in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce pune sub semnul intrebarii sansele mentinerii sub control a inflatiei”.
Nelinistea privind evolutia leului este confirmata de preturile de exercitare la care au fost realizate optiuni CALL cu scadenta lunara. Daca in cazul celor realizate la un pret de 29.750 lei cu prime de 220.000 lei/optiune este vorba clar de o operatiune de hedging, cele realizate la un pret de 29.650 lei cu prima de 70.000 lei indica existenta unui speculator care se asteapta la rasturnari spectaculoase de situatie in cursul acestei luni.
O depreciere asemanatoare cu cea de luna aceasta se asteapta si pentru august. In aceasta piata vanzatorii au anuntat preturi de 30.200 – 30.300 lei/dolar, in timp ce cumparatorii erau dispusi sa plateasca 29.950 lei.
Aprecierea sensibila a cotatiilor la Bursa ale SIF-urilor a readus in atentia operatorilor sibieni contractele tip DESIF (contracte care au ca suport pretul la Bursa al actiunilor SIF). Astfel, contractul DESIF 1 a fost tranzactionat la Sibiu, in zilele de 3 si 5 iulie, la un pret de 650 lei/actiune, in timp ce pentru o actiune SIF 3, cumparatorii ofereau 735 lei.
Ziua Americii
a adus scaderea euro
Chiar daca, de Ziua Independentei, bursele americane au fost inchise, moneda unica europeana si-a mentinut pe pietele financiare internationale trendul descrescator, in dimineata zilei de 5 iulie aceasta coborand pana la un minim de 83,95 centi. Principala cauza pare a fi declaratia presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), facuta cu doua zile inainte de intrunirea board-ului BCE, care considera ca nu este necesara o reducere a dobanzii europene de refinantare, ca urmare a faptului ca „de la ultima intrunire nu au mai aparut informatii noi care sa justifice o noua reducere”. El a continuat reafirmand ca singurul obiectiv al BCE este asigurarea unei stabilitati a preturilor, si nu stimularea cresterii economice.
Ovidiu Cristian, secretarul general al bursei sibiene, considera ca, in momentul de fata, „euro se afla intr-o pozitie precara, din cauza deteriorarii continue a climatului de afaceri european si a instalarii inflatiei. Indicatorul increderii in climatul de afaceri (Business Confidence) a zonei euro a scazut in iunie la -7 (de la -5 in mai), iar indicatorul increderii consumatorilor (Consumer Confidence) a scazut in mai la -5, fata de -4 in aprilie. De asemenea, inflatia anualizata a zonei euro a atins maximul istoric din ultimii opt ani in mai, cand a fost de 3,4%, mult peste plafonul fixat de BCE de 2%. Se asteapta insa ca acest nivel (anualizat) sa scada in iunie la 3%. Dupa comentariile lui Willem Duisenberg, presedintele BCE, cei mai multi analisti se asteapta la o scadere a dobanzii la inceputul lui august. Insa deteriorarea tuturor indicatorilor mai sus mentionati necesita o reducere rapida a ratelor dobanzii, pentru a impulsiona economia slabita a zonei euro”.
Pretul raportului leu/euro a fost stabilit in data de 29 iunie la 26.150 lei, pentru ca din data de 2 iulie acesta sa coboare la 25.800 lei. Pentru sfarsitul lui septembrie, pretul a evoluat in ecartul 26.450 – 26.500 lei.
Dupa ce in data de 27 iunie pretul euro pe iulie a atins un maxim de 86,5 centi, a urmat o scadere constanta a cotatiilor, care au coborat in data de 4 iulie la 84,75 centi, a doua zi dimineata fiind atins un minim de 84,15 centi. Nici in piata options lucrurile nu au stat mai bine pentru moneda unica. Cei care au vandut optiuni CALL sunt in acest moment in profit, primele scazand constant de la inceputul lunii. Optiunile PUT s-au tranzactionat la preturi de 83 centi cu prime de 30.000 lei, 84 centi cu prime de 70.000 – 71.000 lei si 84,5 centi cu prime de 96.000 lei/optiune.
Dolarul va depasi 29.500 lei la 31 iulie
12 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 12 iulie 2001, 15:00
La bursa de la Sibiu luna iunie a reprezentat un varf pentru piata options, in care s-a realizat cel mai ridicat numar de optiuni din acest an - 6.260, dupa ce in perioada ianuarie - mai au fost realizate lunar, in medie, 4.100 optiuni. Cresterea volumului de tranzactionare s-a produs, pe de o parte, pe fondul interesului ridicat al hedgerilor pentru optiunile pe contractul leu/dolar (3.204 optiuni CALL). Pe de alta parte, optiunile euro/dolar au fost intens utilizate de speculatorii in perioade
Etichete: arhiva,
centi,
dolari,
iulie,
iunie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook