Din acest motiv, a subliniat investitorul de capital de risc, chiar dacă dolarul nu va mai avea aceeași putere, va rămâne în contiuare moneda dominantă, scrie Yahoo. Finance.

Un dolar mai slab ar ajuta partenerii comerciali străini să importe mai multe bunuri, sprijinind cererea de dolari. ”Poziția dolarului, ca monedă de rezervă globală, riscă să se schimbe puțin în curând”, a afirmat Chamath Palihapitiya pe podcastul All-in. Chiar dacă dolarul nu ar mai avea aceeași putere, fondatorul și CEO-ul Social Capital, susține că își va menține poziția dominantă și ar putea oferi mai multe motive altor țări să facă comerț cu moneda americană.

Poziția dolarului american nu s-a schimbat

”Poziția dolarului american nu s-a schimbat. Din nou, trebuie să vă amintiți că multe dintre aceste guverne străine, 187 sau oricare ar fi numărul lor, se bazează pe dolarul american”, a spus Palihapitiya. „Nu vor să dețină propria monedă”, a explicat el.

Comentariile sale vin ca reacție la remarcile recente ale investitorului miliardar Stanley Druckenmiller, care a avertizat că bugetul ar putea crea probleme fiscale serioase în viitor. Palihapitiya a recunoscut că acest lucru ar putea duce la un regim inflaționist, în niciun caz la sfârșitul supremației dolarului.

Puterea de cumpărare crescută readuce echilibrul de putere în SUA

„Dolarii sunt umflați, dar această putere de cumpărare crescută readuce echilibrul de putere în Statele Unite, deoarece toți acești oameni găsesc, dintr-o dată, capacitatea de a importa mai ieftin, economiile lor se îmbunătățesc ușor, iar dolarul american încă se descurcă bine”, a afirmat el. Afirmațiile lui Palihapitiya nu sunt pe acceași lungime de undă cu avertismentele recente ale unor experți, conform cărora dedolarizarea are loc chiar acum.

Alternativele, yuanul chinezesc și o monedă comună propusă de BRICS

Mulți au indicat apariția unor alternative, cum ar fi yuanul chinezesc și o monedă comună propusă de țările BRICS – Brazilia, Rusia, India, China, și Africa de Sud. În paralel, unele țări au avansat ideea de a folosi mai mult monedele locale, și mai puțin dolarul. Într-un episod anterior al podcastului, Palihapitiya a numit preocupările privind dedolarizarea un „Nothing Burger” și a venit cu argumente similare pentru a susține că yuanul nu va deveni, deocamdată, moneda dominantă. Între timp, un dolar mai slab s-ar putea manifesta mai devreme, dacă criza ridicării plafonului datoriilor nu se va rezolva înainte ca SUA să intre în default, ceea ce s-ar putea întâmpla chiar de la 1 iunie.

De unde a pornit totul

China și Brazilia au ajuns la un acord pentru a tranzacționa în propriile monede, renunțând la dolarul american ca intermediar în tranzacții. Este cea mai recentă mișcare a Beijingului împotriva atotputernicului dolar american. În aceeași zi în care a fost anunțat acordul comercial brazilian, o altă informație a lovit piețele valutare globale: China a finalizat prima achiziție de gaz lichefiat utilizând decontarea transfrontalieră în yuani. Doar această evoluție și ar fi suficient de importantă, având în vedere statutul dolarului american ca monedă energetică. Dar cel mai surprinzător aspect este următorul: tranzacția nu a fost făcută cu o companie energetică dintr-o țară din Orientul Mijlociu, ci cu TotalEnergies, o companie franceză. Cu venituri de peste 182 de miliarde de dolari și peste 100.000 de angajați, TotalEnergies este de departe cea mai mare companie din Franța.