Doliu imens în lumea medicală din România. O adevărată personalitate s-a stins din viață. Era unul dintre cei mai importanți pneumonogi din întreaga țară.
Este vorba despre prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, personalitate marcantă a medicinei românești, unul dintre fondatorii și formatorii școlii moderne de pneumologie, el fiind unul dintre cei mai importanți pneumologi din România.
Medicul s-a născut în 1935 și a marcat destinul pneumologiei româneşti din ultima perioadă, prin 34 de ani de activitate în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.
Familia și colegii acestuia au transmis anunțul tragi.
“Cu durere și regret în suflet, familia anunță trecerea în neființă a iubitului nostru tată, bunic și străbunic, Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu. Lumea pneumologică românească a rămas fără unul din mentorii săi cei mai importanți, cel care a pus bazele Pneumologiei moderne din România.
S-a stins din viață la data de 16 Decembrie 2020. A trecut în eternitate o personalitate marcantă, un coleg desăvârșit, creator de școală în domeniul acestei specialități, o puternică personalitate care și-a pus sigiliul inconfundabil pe schimbările profunde din lumea pneumologiei românești. Și, mai presus de toate, a trecut dincolo un om cu suflet mare și frumos. Un om a cărei amintire va rămâne în mintea și sufletul tuturor celor care l-au cunoscut”, se arată în anunțul familiei și al colegilor.
Cine a fost prof. dr. Ioan Paul Stoicescu
Ioan Paul Stoicescu fost președinte de Onoare al Societății Române de Pneumologie și presedinte al Societății Române de Pneumoftiziologie și de asemenea, a fost membru al Societății Americane de Boli Toracice și al Societății Europene de Boli Respiratorii.
De menționat este faptul că în anul 2000, medicul a fost decorat de către președintele țării, cu Ordinul Național „Pentru merit” în grad de „Comandor” .
Între anii, 1998 – 2006, profesorul a fost director general al Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” București.
De asemenea, a fost președinte al Comisiei de Specialitate Pneumoftiziologie a Ministerului Sănătății și manager al Programului Național de Control al Tuberculozei.
Totodată, de-a lungul carierei sale, profesorul a publicat peste 300 lucrări științifice, printre care “Ghid actualizat pentru managementul astmului”, “Îndrumar (Ghid) pentru asistenții comunitari și sociali care sunt implicați în Programul de Control al Tuberculozei”, “Ghid pentru laboratoare BK” sau “Ghid pentru managementul medicamentelor anti TB”.