Fostul director al Teatrului arădean și fondatorul Festivalului de Teatru Clasic, Ovidiu Cornea, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. În anul 2000, a înființat fundația culturală „Art Clasic”, menită a contribui la promovarea Festivalului de Teatru Clasic și a culturii clasice.
Ovidiu Cornea, fostul director al Teatrului arădean și fondatorul Festivalului de Teatru Clasic, s-a stins din viață.
„Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad anunță cu regret profund trecerea în neființă a celui care a fost Ovidiu Cornea (7 septembrie 1939 – 22 decembrie 2021), director și secretar literar al Teatrului Clasic vreme de două decenii și fondator al unuia dintre cele mai importante și longevive festivaluri de teatru din România: Festivalul Internațional de Teatru Clasic.”, au scris reprezentanții teatrului pe site-ul oficial.
„Domnului Ovidiu Cornea îi datorăm enorm. E un fapt fără tăgadă acela că teatrul arădean și cultura acestei urbe au câștigat enorm datorită acestui OM, iar majusculele sunt asumate deplin. Trecerea lui prin viețile noastre a însemnat și va continua să însemne și de acum înainte o lecție pentru fiecare. O lecție despre profesionalism, colegialitate, bunătate și iubire necondiționată pentru teatru. Nu îl vom uita niciodată. Îi datorăm enorm. Îi mulțumim enorm. Dumnezeu să-l odihnească!”, transmite Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.
Viața și cariera lui Ovidiu Cornea
Ovidiu Cornea s-a născut în Arad, în 7 septembrie 1939. A urmat școala primară, gimnazială și liceul la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Între 1959 și 1964 a urmat cursurile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Litere, secția Limba și literatura română.
Vreme de patru ani, între 1964 – 1968 a predat literatura română la Liceul agricol Arad. În 1968, a fost transferat la Comitetul pentru cultură și artă al județului Arad, în funcția de inspector principal. În această calitate a răspuns de instituțiile profesioniste de spectacol și de uniunile de creație.
În 1970, a fost numit director al Casei județene de creație Arad, având contribuții însemnate în revitalizarea mișcării literare arădene, a cercetării și valorificării folclorului și etnografiei județului. A fost unul dintre principalii descoperitori ai artei naive din zonă. Tot în această perioadă, a desfășurat și o bogată activitate editorială.
Între 1971 – 1980, a fost președintele Cenaclului Literar „Lucian Blaga” din Arad. Grație lui Ovidiu Cornea, mișcarea literară arădeană s-a afirmat puternic, iar o serie de scriitori au devenit autori cu multe volume și mai apoi, membri marcanți ai Uniunii Scriitorilor din România.
Începând cu 1980, a devenit director artistic al Teatrului de Stat Arad, funcție pe care a îndeplinit-o până la pensionare, în 1999. În perioada 1983 – 1999 și 2001- 2008 a fost secretar literar al Teatrului Clasic.
În anul 1995, a pus bazele unuia dintre cele mai importante festivaluri de teatru din România: Festivalul Internațional de Teatru Clasic, manifestare care a ajuns în anul 2019, la cea de a XXV-a ediție
În anul 2000, a înființat fundația culturală „Art Clasic”, menită a contribui la promovarea Festivalului de Teatru Clasic și a culturii clasice.
A publicat în presă și în reviste de cultură, materiale legate de activitatea culturală arădeană.