România a pierdut un mare erou de război! A murit la 100 de ani, după nenumărate suferințe

Regretatul veteran de război Emil Drăgan a urmat școala primară și secundară la Blaj. Mai apoi, acesta s-a înscris la Liceul Comercial din Alba Iulia iar studiile le-a continuat în Cluj-Napoca, la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale „Regele Mihai I“, şi la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie de la Arad.

Totuși, când a fost trimis pe Frontul de Vest, în Al Doilea Război Mondial, Emil Drăgan nu împlinise nici măcar 23 de ani. Acesta s-a aflat în prima linie a luptei pentru eliberarea Transilvaniei, fiind ofițer de artilerie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi“.

În urmă cu cinci luni, regretatul veteran a avut parte de o aniversare deosebită

Este demn de reamintit că, în urmă cu cinci luni, regretatul veteran a avut parte de o aniversare deosebită cu ocazia zilei lui de naștere. În acel moment, colonelul în rezervă Emil Drăgan împlinise 100 de ani, potrivit informațiilor transmise de către adevarul.ro

Când Emil Drăgan a fost luat la război, România întorsese armele împotriva Germaniei. În acel moment, el era student în al doilea an la facultate, fiind astfel forțat să-şi întrerupă studiile. În timpul luptelor din Ungaria, a căzut prizonier la nemți.

„Eram prea mici în faţa inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă (…) Era ca şi cum ai lua o puşcă veche de la muzeu ca să te lupţi cu tancul“, spunea acesta, cu mâhnire, despre vremurile respective.

Şase luni din perioada prizonieratului şi le-a petrecut în lagărele din Kaisersteinbruck, Austria, şi Oranienburg, Germania, transmite sursa menționată.

„Nemţii ne-au scos la păscut, ca pe animale. Mâncam usturoi sălbatic şi iarbă. Nu aveau ce să ne dea de mâncare. Perioada petrecută departe de casă a durat timp de trei ani. Am slăbit foarte mult atunci, vreo 50 de kilograme, astfel că, pentru a mă întoarce acasă, am avut nevoie de o perioadă de recuperare fizică“, a mai povestit veteranul.

Experiențele cumplite din perioada comunismului

După încheierea războiului, veteranul şi-a continuat studiile universitare la Braşov. Totuși, realitatea din perioada comunistă a venit cu multe încercări pentru familia Drăgan. Au fost trecuţi în rândul chiaburilor, dar au refuzat să renunţe la averea lor şi să se supună colectivizării.

În 1949, Emil Drăgan şi fratele său au fost arestaţi politic, timp de cinci ani, sub acuzaţia de crimă de nedenunţare a uneltirii contra ordinii sociale. Totodată, li s-a făcut și dosar, sub acuzația că ar fi colaborat cu partizanii anticomunişti ai lui Nicolae Dabija.

Potrivit celor spuse de veteran, a fost o perioadă cumplită, care l-a marcat profund. Timp de trei ani a săpat la Canal, înainte să fie mutat la Aiud.

„La Aiud a fost un iad înfricoşător, unde oroarea a căpătat forme inimaginabile. Acolo oamenii au plâns până n-au mai avut lacrimi. Să plângi, domnule, şi să nu-ţi mai curgă lacrimile, că nu le mai aveai. Ochii erau seci“, a mai povestit Emil Drăgan.

Emil Drăgan nu s-a căsătorit niciodată deoarece, conform celor spuse de el, n-ar fi suportat ca familia lui să sufere sau ca el să se teamă că soţia lui ar putea să-l trădeze în faţa Securităţii, mai ales din cauza unor chinuri.