Scriitorul, publicistul și profesorul universitar Coriolan Păunescu a încetat din viață marți la vârsta de 76 de ani. Acesta a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994), membru fondator și membru al Comitetului de conducere al Filialei Galați-Brăila a U.S.R., dar și membru fondator al Societății Scriitorilor „C. Negri” Galați (1990).
Cine a fost Coriolan Păunescu
De asemenea, a fost redactor sau redactor principal la ziare precum „Vremea nouă” din Vaslui (1969-1976), „Viaţa nouă” din Galaţi (1976-1980; 1987-1989), „Delta” din Tulcea (1980-1981), „Acţiunea” din Galaţi (1995-1999), corespondent al Rompress/Agerpress, colaborator la nenumărate reviste de cultură. De asemenea, Coriolan Păunescu a fost colaborator, vreme îndelungată, la Studioul de Radio Iași/Radio Moldova Iași.
Coriolan Păunescu s-a născut la 1 noiembrie 1945, în comuna Banca, jud. Vaslui. În urma sa, el a lăsat o operă de o sensibilitate deosebită, atât în lirică, cât şi în proză.
Debutul său publicistic a avut loc în anul 1967 în revista „Cronica”, cu poezia „Surâsuri albe”, iar cel editorial a fost marcat de versuri în 1982 cu „Iarbă solară”. Aproape 30 de alte cărți de beletristică, pe lângă cele de specialitate, poartă semnătura sa.
A primit numeroase premii de-a lungul vieții
De-a lungul vieții sale, Coriolan Păunescu a primit numeroase premii, printre care se numără acela de laureat al Concursului de Poezie, organizat de Comitetul Județean pentru Cultură și Artă Vaslui în anul 1971 cu publicarea unui grupaj de poezii în culegerea de versuri „Umbre pe timp”. De asemenea, în 1982 a fost laureat al Concursului de Debut în volum de poezie, organizat de Editura Junimea din Iași, soldat cu publicarea plachetei „Iarbă solară”, într-o casetă colectivă, intitulată „11 poeți”, dar și diploma acordată în 2002 de Filiala Ploiești a Societății Scriitorilor „C. Negri” din Galați, pentru volumul de poezie „Vânătoare de umbre”.
În plus, în 2005, acesta a primit premiul Revistei „Dunărea de jos” (fondată în anul 1908), pentru volumul de versuri „Trupul meu de poezie”, care a apărut la Editura Sinteze. Un an mai târziu, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Galați-Brăila, pentru volumul de proză „Taifas la Șapteape”, apărut la Editura Fundației Academice Danubius.