Doliu în biserica română! A murit poetul și eseistul creștin Răzvan Codrescu
În acest context, Biroul de presă al Patriarhiei Române transmite condoleanțe familiei îndoliate.
„Am aflat cu întristare vestea trecerii din această viaţă, după o intensă suferință, a domnului Răzvan Codrescu, poet și eseist creștin, traducător, editor, apologet și elegant mărturisitor al spiritualității ortodoxe.
Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, prietenilor și tuturor celor îndurerați de plecarea sa timpurie dintre noi. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Veșnica lui pomenire!”, este transmis într-un comunicat de presă.
Cine a fost regretatul Răzvan Codrescu?
Potrivit celor scrise pe propriul blog, Răzvan Codrescu s-a născut în 1959, în Capitală. Acesta a studiat la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Litere și a fost profesor între anii 1983 și 1999. Mai apoi, Răzvan Codrescu a fost publicist şi editor din 1991 până în ziua de astăzi.
De asemenea, acesta a scris, printre altele, următoarele: șapte volume de poezii („Răsăritenele iubiri. Fals tratat de dezlumire”, 2002; „Rug aprins. O sută de sonete şi false sonete”, 2008; „Crucile pustiei. Poeme neptice”, 2010; „Rost de doină. Cîntece fără stăpîn”, 2012; „Sonetele lui Dionis”, 2013; ”Erosstihuri”, 2016; „Acatistele Sfinților Arhangheli…”, 2018), un volum de proză („Povești de ocazie…”, 2020), cincisprezece volume de eseuri (de la „Spiritul dreptei”, 1997, la „Tentative de dreapta în România postcomunistă”, 2019), traduceri din Dante Alighieri („Infernul”, 2006) şi Sf. Ioan al Crucii („Integrala operei poetice” – în colaborare cu hispanista Anca Crivăţ, 2003).
Dan Ciachir, după moartea lui Răzvan Codrescu: Personal, durerea e şi mai mare
Scriitorul Dan Ciachir a făcut câteva declaraţii în exclusivitate pentru DC NEWS după moartea scriitorului Răzvan Codrescu.
„Imediat după căderea comunismului, a fost extrem de implicat, mai ales în editarea revistei Puncte Cardinale, care a avut o durată de peste zeci ani consacrată jertfelor pe care le-au făcut foştii deţinuţi politici din România. Au fost ridicate la suprafaţă câteva personalităţi mărturisitoare precum Petre Ţuţea şi Valeriu Gafencu, dintre cei mai tineri. Lor şi-a dedicat activitatea şi talentul literar.
Să nu uităm că a tradus Infernul, o treime din Divina Comedie. Este o performanţă, sunt aproape 10.000 de versuri, iar versiunea lor a fost foarte frumoasă.
Personal, durerea este şi mai mare, întrucât cu el am colaborat în ultimii ani. Rubrica mea din Lumea Credinţei, Amintiri Esenţiale, trecea prin mâna lui, şi tot prin mâna lui au trecut cinci volume tipărite la editura cu acelaşi nume, de care sunt foarte legat. E o pierdere mare!”, a declarat Dan Ciachir despre scriitorul Răzvan Codrescu, în exclusivitate pentru DC NEWS.
Sursă foto: Captură foto YouTube