Este vorba despre medicul german Harald zur Hausen, recunoscut pentru cercetările sale în domeniul cancerului şi laureat al premiului Nobel pentru medicină.
Acesta s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, conform informațiilor publicate de agenţia dpa.
Virusologul a demonstrat că virusul HPV provoacă 99% din cazurile de cancer de col uterin
Renumitul virusolog, care a descoperit în urmă cu peste 10 ani legătura intrinsecă dintre HPV și cancerul de col uterin, a încetat din viaţă duminică. Tragicul anunț a fost făcut chiar de Centrul german pentru cercetări în domeniul cancerului (DKFZ), cu sediul în Heidelberg.
Amintim că Harald zur Hausen s-a aflat la conducerea DKFZ timp de 20 de ani.
Potrivit sursei menționate, virusologul german de renume mondial a fost considerat părintele intelectual al unui vaccin folosit pe scară largă împotriva cancerului cervical şi a altor tumori, contribuţii care i-au adus premiul Nobel pentru medicină în 2008.
„Fără exagerare, se poate spune că Harald zur Hausen a inaugurat o dimensiune complet nouă în prevenţia cancerului”, a spus Michael Baumann.
Harald zur Hausen a descoperit cauza majoritară a apariției cancerului de col uterin. Virusologul a demonstrat că virusul HPV (virusul papiloma uman) provoacă 99% din cazurile de cancer de col uterin din lume.
Lumea a mai pierdut un om de ştiinţă excepţional
„Odată cu el, am pierdut un om de ştiinţă excepţional, care a avut realizări revoluţionare în domeniul virologiei tumorale”, a spus Michael Baumann, preşedintele consiliului de administraţie şi director ştiinţific în cadrul DKFZ.
În activitatea sa de dată recentă, medicul german s-a dedicat cercetărilor care vizau o posibilă legătură între consumul de lapte şi carne de vită şi dezvoltarea cancerului de sân şi de colon.
Amintim că Harald zur Hausen a vorbit într-un interviu oferit în anul 2018 publicației DW despre virușii care cauzează cancer și despre neînțelegerea sa față de scepticismul față de vaccinare.
„În prezent, cunoaștem o serie întreagă de cancere care sunt cauzate de agenți infecțioși. Virușii joacă, fără îndoială, rolul principal. Aș spune că aproximativ două treimi din cancerele declanșate de infecții sunt cauzate de viruși.
Aproximativ o treime sunt cauzate de bacterii, de exemplu, Helicobacter pylori, care joacă un rol major în cancerul gastric, și o mică parte – puțin mai puțin de un procent – de paraziți, în special de infecții cu viermi. La nivel mondial, puțin peste 20 la sută din cancerele globale au legătură cu infecțiile. Cu toate acestea, presupunem că acest număr va crește în viitor”, a explicat regretatul medic.