Doliu în lumea politică. Vasile Lața fostul primar al orașului Săcele din județul Brașov s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu noul coronavirus. El suferea și de alte boli cronice, iar în final, virusul a reușit să îl învingă.
Vasile Lața a fost primar timp de trei mandate. În perioada 1992 și 1996 el a fost candidat independent, între 1996 și 2000 el a făcut parte din PDSR, iar în ultimul său mandat, între 2004 și 2008 a făcut parte din PDL.
De menționat este faptul că, primarul PNL a avut probleme la un momendat cu legea. Mai exact, în 2005, primarul oraşului Săcele, Vasile Laţa a fost denunțat de Ioan Gocsman pentru că ar fi cerut o mită de 60.000 de euro ”în scopul de a retrage o acţiune civilă iniţiată de Primăria Săcele, care avea ca obiect anularea unor contracte de vânzare-cumpărare, privind terenuri aparţinând lui Gocsman Ioan”.
Primarul PNL a avut probleme cu legea
Situația s-a redresat ulterior însă, iar Lața a fost achitat. El susținea la acel moment că mita respectivă ar fi fost doar un împrumut.
Câțiva ani mai târziu, problemele s-au abătut asupra celui care l-a denunțat, iar aceestea erau tot în domeniul terenurilor.
Mai exact, potrivit bizbrasov.ro, în 2019, procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată pe fraţii Ioan şi Elena Gocsman pentru ”săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.
”În perioada 2010 – 2014, inculpata Gocsman Elena, beneficiind de ajutorul fratelui său, Gocsman Ioan, a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA.) mai multe documente cu un conţinut nereal, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafaţă, pentru suprafeţe de păşune pe care nu le utiliza sau folosea efectiv, în realitate (60,45 ha în anul 2010, 60,11 ha în 2011, 60,11 ha în 2012, 61,70 ha în 2013 şi 46,44 ha în 2014). În realitate, păşunea menţionată a fost folosită în toată perioada de către alţi fermieri care nu aveau obligaţia respectării vreunei măsuri de agromediu, condiţie esenţială pentru acordarea fondurilor.
Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 563.776 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor doi inculpaţi”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Braşov.