Newton N. Minow, care a deținut funcția de președinte al Comisiei Federale de Comunicații (CFC), la începutul anilor 1960, în timpul mandatului lui John F. Kennedy, a murit, zilele trecute, la vârsta de 97 de ani. El rămâne cunoscut opiniei publice din SUA pentru modul în care a condamnat, în termeni duri, starea deplorabilă a televiziunii americane, numind-o un „vast pustiu”.
Numit la conducerea FCC de către președintele John F. Kennedy, Newton N. Minow a rămas în această funcție doar doi ani.
Chiar și așa, criticile usturătoare la adresa programelor americane de televiziune, rostite în timpul unui discurs în fața Asociației Naționale a Radiodifuzorilor, au continuat să aibă ecou, scrie New York Times.
Un vast pustiu
Într-o întâlnire avută la 9 mai 1961 cu șefii televiziunilor de la acea vreme, perioadă în care americanii aveau la dispoziție doar trei rețele – CBS, ABC și NBC, Newton N. Minow, a declarat: „Când televiziunea este bună, nimic, nici teatrul, nici revistele, nici ziarele, nimic nu pare mai bun. Dar când televiziunea este proastă, nimic nu poate fi mai rău”.
Apoi i-a invitat pe directorii televiziunilor să urmărească o zi întreagă ceea ce difuzează televiziunile lor, fără pauză. „Ține-vă ochii lipiți de aceste programe până când emisia se oprește. Pot să vă asigur că ceea ce veți observa este un vast pustiu”, afirma el.
Un spectacol grotesc
Newton N. Minow considera că americanii sunt supuși zilnic unui spectacol grotesc, „din care nu lipsesc jocurile, comediile de prost gust despre familii incredibile, sânge, haos, violență, sadism, crime, bărbați răi din vest și bărbați buni din vest, gangsteri, și mai multă violență și desene animate. Și mai ales, la nesfârșit, reclame, cu multe țipete, înjurături și jigniri. Și, în final, plictiseală”.
Președinția FCC a lui Minow a venit într-un moment-cheie în perioada timpurie a televiziunii americane. Până în 1960, nouă din zece gospodării din SUA dețineau un televizor. În același an a avut loc prima dezbatere prezidențială televizată între senatorul de atunci, John Kennedy, și vicepreședintele Richard Nixon. În vara anului 1962, a fost lansat primul satelit de comunicații, Telstar 1.
În 2006, Minow declara, într-un interviu, că în timpul scurtului său mandat la FCC a vizitat, alături de Kennedy, diferite site-uri spațiale încă din primele zile ale programului american. „Președintele a fost surprins. A spus: „Ce cauți aici?” I-am spus: „Domnule președinte, sunt aici pentru că suntem responsabili de programul de comunicații prin satelit. Este mai important decât trimiterea unui om în spațiu”.
Ce s-a schimbat în bine în ultimii 45 de ani
În același interviu din 2006, Minow spunea că unele lucruri s-au schimbat în bine, în cei 45 de ani de la faimosul său discurs. „Piața pare să ia decizii cu privire la ceea ce reușește și ce eșuează”, a spus el, adăugând că, „unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat, din punctul meu de vedere, este că, și în televiziunea publică, și în radioul public, nu mai există atât de multă publicitate”. Public Communications Act, legea din 1968, a deschis pentru prima dată ușa radiodifuzorilor publici, precum PBS.
Minow a ajuns să-i cunoască pe John Kennedy și pe fratele său, Robert Kennedy, în anii 1950, în timp ce era consilier al guvernatorului statului Illinois, Adlai Stevenson, candidat la președinția democrată. A părăsit FCC în 1963.
Ce a făcut după atacurile de la 11 septembrie
În anii 1970, a făcut parte din Consiliul de conducere al Serviciului Public de Radiodifuziune. În urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, Minow a fost numit de secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, să conducă un grup de experți pentru a studia cum pot fi extrase anumite date în vederea urmăririi teroriștilor. În 2016, a fost distins cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii.
Minow a murit în locuința sa, înconjurat de cei dragi, a declarat fiica sa, Nell Minow, pentru AP. „Dorea să fie acasă. A avut o viață minunată”, a spus aceasta.