Doliu în România! Gheorghe Berceanu, campion mondial la lupte greco-romane, a încetat din viață
Din nefericire, România a mai pierdut un sportiv de excepție!
S-a stins din viață Gheorghe Berceanu, supranumit „Hercule de buzunar” deoarece, deși avea doar 1,50 metri înălțime, a fost campion mondial la lupte greco-romane. A fost supranumit așa la Olimpiada de la Munchen din anii 1972, unde, deși avea doar 48 kg, și-a spulberat toți adversarii.
Din păcate, inima sa de „mic uriaș” a încetat să mai bată la vârsta de 72 de ani. CSA Steaua București a făcut tragicul anunț marți, 30 august.
„Gheorghe Berceanu a fost și va fi un erou al luptelor românești. Supranumit ”Hercule de buzunar”, pentru statura sa (avea doar 1,50 metri), sportivul legitimat la Steaua a avut rezultate uriașe pe saltea. Campion olimpic la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972, micul ”uriaș” a fost neînvins mai bine de trei ani la categoria 48 kg! A fost dublu campion mondial în 1969 și 1970 și triplu campion european (1970, 1972, 1973).
După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor la secția de lupte greco-romane a clubului Steaua București. A primit titlul de Spotiv Emerit, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de cavaler. În 2020, a fost inclus în Hall of Fame – ul Federației Internaționale de Lupte.
Un om plin de viață, un caracter puternic, inima uriașului Gheorghe Berceanu a încetat să mai bată azi, 30 august. Condoleanțe familiei îndoliate! Pentru Steaua, Gheorghe Berceanu va rămâne un erou, un model al sportului românesc. Rezultatele sale vor păstra vie pentru totdeauna imaginea unuia dintre cei mai valoroși luptători ai României”, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook a Clubului Sportiv Steaua București.
Adversarul lui Gheorghe Berceanu a fost mereu cântarul
Cu ani de zile în urmă, Gheorghe Berceanu a recunoscut care a fost cel mai mare adversar al său. Spre surprinderea tuturor, inamicul său de temut nu a fost o persoană, ci un obiect, respectiv: cântarul.
„Înainte cu trei zile de concurs, nu puteam să dorm de sete, îmi tamponam buzele cu un prosop umed. În mod normal, eu aveam 53 de kilograme. Cu două săptămâni înainte de concurs, ca întotdeauna, începeam slăbirea. N-am fost niciodată un gurmand, dar era greu. Mai ales că atunci nu era ca acum, când concursul ţine o zi.
Faci cântarul seara, poţi să mănânci, lupţi a doua zi. Atunci a durat cinci zile. Trebuia să faci cântarul în fiecare dimineaţă la opt, iar după două-trei ore intrai să lupţi. Ce să mai faci? Că de mâncat nu puteai, cum să intri pe saltea cu burta plină?”, povestea marele sportiv în cadrul unui interviu acordat pentru Gazeta Sporturilor.