România este în doliu după ce reputatul arheolog Octavian Liviu Șovan s-a stins din viață. Tragicul anunț a fost făcut de Muzeul Județean de Istorie din Botoșani. Sursa citată nu a precizat însă care a fost cauza morții.

În ceea ce privește activitatea sa, Octavian Liviu Șovan s-a format la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. El a devenit cunoscut în lumea științifică națională și internațională prin cercetările arheologice din mai multe situri, dar mai ales prin săpăturile de mare amploare, desfășurate în necropola de tip Sântana de Mureș – Cernjachov de la Mihălășeni, județul Botoșani.

Menționăm faptul că acesta s-a făcut remarcat datorită efortului depus în întreaga sa activitate. Conform sursei citate, Şovan a făcut dovada unui deosebit potențial de cercetare științifică interdisciplinară, prin valorificarea integrală, exhaustivă, a celor 520 de morminte, cu impresionantul inventar arheologic pus în valoare prin acuratețea și minuțiozitatea investigațiilor.

A avut nenumărate materiale care l-au făcut remarcat în domeniu. Pe lângă lucrarea de referință „Necropola de tip Sântana de Mureș – Cernjachov de la Mihălășeni”, Octavian Liviu Şovan a lăsat o cantitate enormă de informație, materializată într-un volum de peste 500 de pagini la care a lucrat întreaga carieră. Este vorba despre „Repertoriul arheologic al județului Botoșani”.

Doliu în România. Un mare artist a murit

Menționăm faptul că aceasta este o a doua pierdere pentru România în ultimele săptămâni. La finele lunii februrie, un mare artist s-a stins din viață.  Este vorba despre pictorul Viorel Mărginean, care a murit la vârsta de 89 de ani, potrivit informațiilor transmise de Uniunea Artiştilor Plastici pe rețelele de socializare.

Viorel Mărginean a fost un membru de onoare al Academiei Române (2006). Totodată, el a fost director al Muzeului Naţional de Artă al României între 1994-1995 şi a ocupat funcţia de ministru al Culturii între 5 mai 1995 și 23 august 1996, potrivit Agerpres.

Totodată, în noiembrie 2003 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler, iar din 2006 a fost membru de onoare al Academiei Române.

Acesta s-a născut pe 12 decembrie 1933, la Cenade, judeţul Alba. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în 1959, debutând în 1958 la Expoziţia Interregională de Pictură, Sculptură şi Grafică din Bucureşti, sub pseudonimul de Gheorghe Sandu.

De asemenea, Din 1961 a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, unde a fost secretar şi apoi vicepreşedinte, timp de 15 ani. În 1970 a primit o bursă de studii acordată de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, iar în 1982 a primit o altă bursă de studii acordată de Departamentul de Stat din Italia.