A murit Robert Schwartz, președintele Comunității Evreilor Cluj. Acesta a încetat din viață la vârsta de 79 de ani.
„Doctor în chimie și apreciat cercetător în domeniul farmaciei, Robert Schwartz a fost ales la conducerea Comunității Evreilor din Cluj în anul 2010 și a rămas în fruntea acesteia până în momentul decesului, răstimp în care au fost îndeplinite obiective importante precum ridicarea Monumentului Memorial al Martirilor Holocaustului, renovarea Templului Memorial al Deportaților Evrei și inaugurarea noului Centru Cultural Evreiesc din Cluj”, a anunțat pe pagina de socializare Comunitatea Evreilor din Cluj.
Născut în 1944 la Cluj, acesta a supraviețuit Holocaustului ascuns în pivnița casei, împreună cu mama lui.
„A fost un om corect, demn și discret, dedicat comunității sale și spiritului multicultural specific al Clujului, o persoană stimată și apreciată. Absența sa este resimțită puternic de către evreimea clujeană. Suntem alături de Anikó Schwartz, soția îndurerată a defunctului nostru președinte. Înmormântarea va avea loc joi, 23 martie ora 11, la Cimitirul Evreiesc de pe strada Șoimului nr. 1. Fie-i memoria binecuvântată!”, a mai subliniat sursa citată.
Lumea artistică e în doliu
Tot astăzi s-a mai aflat o veste stristă. Vladimir Cioroiu s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani, iar anunțul a fost făcut de către Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP).
„Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu regret trecerea în nefiinţă a artistului Vladimir Cioroiu, membru al Filialei de Arte Decorative din Bucureşti. (…) Sincere condoleanţe familiei şi prietenilor! Dumnezeu să-l odihnească!”, a anunțat UAP pe Facebook.
Vladimir Cioroiu s-a născut pe data de 13 mai 1950 la Londra, în Marea Britanie. În anul 1971, a absolvit 1971 Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, iar în 1977 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative, Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal, la clasa profesorilor Zoe Băicoianu, Monica Damian şi Marcel Brici, potrivit UAP.
A inițiat primul Salon Naţional de Artă în Sticlă
În 1988, artistul plastic a inițiat și organizat primul Salon Naţional de Artă în Sticlă, „Formă şi Lumină” la Galeria „Orizont”, Bucureşti.
Vladimir Cioroiu s-a făcut remarcat datorită sculpturilor sale în sticlă la un număr impresionant de expoziţii naţionale şi internaţionale de Arte Decorative şi Design, ceea ce i-a adus o multitudine de premii: în 1986, Premiul Salonului Tineretului de Artă Plastică şi Decorativă, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru Artele Focului în 2003, iar în 2017 Premiul Transparenţe la Salonul Sticlei.