Unul dintre cei mai renumiţi medici stomatologi din România, recunoscut inclusiv pe plan internaţional, profesorul Dorin Bratu, a murit luni, 12 aprilie 2020, la vârsta de 79 de ani. Profesorul Dorin Bratu a fost cetăţean de onoare al Timişoarei şi decan al Facultăţii de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.
„S-a remarcat printr-o activitate extraordinară în învățământul superior și a reușit să își creeze o reputație internațională în activitatea de cercetare avută în medicina dentară. Până la a deveni un nume reprezentativ în mediul academic internaţional şi a fi recunoscut ca membru în elita medicinei dentare, domnul profesor universitar doctor Dorin Bratu a parcurs un drum educaţional şi profesional exemplar”, arată UMF Timişoara.
În cursul vieţii a publicat o multitudine de cărţi, comunicate şi lucrări ştiinţifice şi a obţinut numeroase distincţii şi premii atât în plan local, cât şi internaţional.
Înmormântarea medicului Dorin Bratu va avea loc miercuri 14 aprilie 2021 în cimitirul de pe strada Cosminului.
„Prof. Dr. Dorin Bratu a fost și va rămâne o personalitate cu o contribuție enormă”
Dorin Bratu s-a născut în data de 5 octombrie 1942 în orașul Timișoara, județul Timiș. Clasele primare le-a urmat la Școala Generală Nr. 4, apoi cele secundare la Liceul „Constantin Diaconovici Loga”, pe care-l absolvă, dându-și bacalaureatul în 1960. În același an intră prin concurs de admitere la Facultatea de Medicină, absolvind secția de stomatologie a I.M. Timișoara în 1966, timp în care îşi efectuează și stagiul militar.
În 1995, profesorul Bratu a primit premiul Academiei Române – Gheorghe Marinescu pentru cea mai bună carte de medicină apărută în anul 1995 în România, iar în 2001 a primit premiul Colegiului Medicilor din România pentru cea mai bună carte de specialitate apărută în 2001.
Pe lângă activitatea de cercetare şi de practică clinică, profesorul Bratu a desfăşurat o activitate intensă pe linie de învăţământ postuniversitar, fiind acreditat de către Colegiul Medicilor Dentişti din România. Din 2004, a fost primul preşedinte al CMD Timiş (2004-2007) şi a fost membru al ADEE, membru al Federaţiei Dentare Internaţionale şi al Comitetului Director Balkan Stomatological Society.
„Dedicarea pentru cercetare a dus la realizarea unor brevete de invenţie cu importanţă deosebită în domeniul socio-economic şi profesional timişorean. Prof. Dr. Dorin Bratu a fost şi va rămâne o personalitate cu o contribuţie enormă, atât local cât şi internaţional”, a mai transmis UMF Timişoara.
În tinereţe (1957 – 1967) a fost şi sportiv de performanţă, fiind component al echipei divizionare de Rugby – Ştiinţa Timişoara.
Sursă foto: Dreamstime