Este zi neagră în lumea teatrului românesc! Directorul Teatrului Național din Sibiu a anunțat despre decesul unui nume important din lumea teatrului. Iată despre cine este vorba.
Este doliu imens în lumea artiștilor! Criticul de teatru George Banu a decedat la vârsta de 79 de ani. Anunţul a fost făcut sâmbătă (21 ianuarie) de către directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, pe pagina sa de Facebook.
George Banu s-a mutat la Paris în 1973
„Dragii mei, domnul George Banu a plecat la Cel Senin! Cale albă şi lumină, prieten drag! Nu pot vorbi mai mult!”, a scris Constantin Chiriac pe Facebook.
Reputatul teatrolog George Banu, care s-a mutat la Paris în 1973, s-a născut la 22 iunie 1943, la Buzău.
Acesta a absolvit secţia de Teatrologie-Filmologie din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, acolo unde l-a avut drept coleg pe regizorul Andrei Şerban. În anul 1972 şi-a obţinut doctoratul şi a semnat, alături de Michaela Tonitza-Iordache, antologia ‘„Arta Teatrului”.
George Banu a debutat la începutul anilor ’60 în revista ‘„Secolul 20” şi a continuat prin asigurarea rubricii de teatru, succesiv, la revistele „România literară” şi „Contemporanul”.
În aprilie 2006 a fost distins cu Premiul de Onoare din partea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru
Acesta s-a stabilit la Paris în 1973, unde a fost de trei ori laureat pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa: „Bertolt Brecht ou le petit contre le grand” (1981), „Le theatre, sorties de secours” (1989), „Le rouge et l’or” (1989). A fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru în perioada 1994-2001. De asemenea, a activat în calitate de director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000), profesor la Universitatea Sorbona din Paris şi la Universitatea Louvain la Neuve (Belgia).
Pentru activitatea sa a primit numeroase distincţii, cum ar fi: Les Palmes Academiques şi L’Ordre des Arts et des Lettres, L’Ordre du Merite National (Franţa), Premiul Oraşului San Paolo şi Premiul oraşului Bologna. Este Doctor Honoris Causa la mai multe universităţi europene, printre care şi al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (2006).
În aprilie 2006 a fost distins cu Premiul de Onoare din partea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT). George Banu a primit acest premiu pentru „activitatea excepţională în domeniul criticii şi cercetării teatrale internaţionale şi pentru impunerea valorilor teatrului românesc în circuitul cultural european”. De asemenea, George Banu a fost membru UNITER şi membru de onoare din străinătate al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române (28 martie 2013).