Lumea științei a pierdut un pionier. Acesta s-a stins la vârsta de 91 de ani. A intrat în istorie pentru faptul că a prezis progresul în domeniul său cu mult timp înainte.
Gordon Moore, co-fondatorul Intel și creatorul teoriei privind evoluția tehnologică cipurilor și a calculatoarelor, a murit la vârsta de 94 de ani.
El a fost inginerul care a produs procesoarele „Intel Inside” în peste 80% din computerele personale din lume.
Gordon Moore a prezis evoluția tehnologică a cipurilor și calculatoarelor
Într-un articol pe care l-a scris în 1965, acesta a punctat că datorită îmbunătățirilor tehnologice, numărul de tranzistori de pe microcipuri s-a dublat aproximativ în fiecare an de când au fost inventate circuitele integrate, cu câțiva ani înainte.
Predicția sa că această tendință va continua a devenit cunoscută sub numele de „Legea lui Moore”. Modificată odată la doi ani, a contribuit la stimularea Intel și a producătorilor rivali de cipuri să își orienteze agresiv resursele de cercetare și dezvoltare pentru a se asigura că această regulă empirică se adeverește.
„Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic – sau cel puțin terminale conectate la un computer central -, comenzile automate pentru automobile și echipamentele de comunicații portabile personale”, a scris Gordon Moore cu două decenii înainte de revoluția PC-urilor și cu 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone-ul.
Cipurile au devenit după aceea mai eficiente și mai puțin costisitoare într-un ritm exponențial, impulsionând o mare parte din procesul tehnologic mondial timp de jumătate de secol și permițând nu numai apariția computerelor personale, ci și a giganților din Silicon Valley, precum Apple, Facebook sau Google, relatează Mediafax.
A murit glacialogul francez Claude Lorius
Lumea științei l-a pierdut recent și pe glacialogul francez Claude Lorius. Acesta s-a stins la vârsta de 91 de ani. Pionierul expedițiilor polare a contribuit la înfiinţarea climatologiei.
Claude Lorius a ales întotdeauna să meargă pe calea aventurioasă și îi plăcea să descopere mereu lucruri noi.
„Nu am ales ştiinţa, am ales aventura” a declarat pentru AFP acest pionier al climatologiei, născut la 27 februarie 1932 la Besançon, Franța.
Acesta a jucat un rol esențial în descoperirea și interpretarea informațiilor paleo-atmosferice din nucleele de gheață. De asemenea, a luat parte la peste 20 de expediții polare, majoritatea în Antarctica, și a ajutat la organizarea multor colaborări internaționale, în special în nucleul de gheață al stației Vostok.