Mai precis este vorba despre Justin Sonder, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului. Primarul orașului său natal, Miko Runkel, a declarată că odată cu moartea acestuia am pierdut un important martor contemportan.

La rândul său, Comitetul internațional Auschwitz a deplâns decesul lui Justin Sonder și l-a numit un ”ambasador al toleranței” care i-a încurajat şi pe alţii să ia poziţie în favoarea democraţiei.

Vicepreședintele executiv al Comitetului internațional Auschwitz a precizat că lipsa acestuia va fi simțită mai ales în aceste zile când ura populistă este în creștere.

„Îi vom simţi lipsa lui Justin Sonder ca martor contemporan, frate şi prieten, mai ales în aceste zile în care ura populistă şi atacurile extremiste de dreapta sunt în creştere”, a spus vicepreşedintele executiv al comitetului, Christoph Heubner.

Povestea lui Justin Sonder

Justin Sonder s-a născut în 1925 la Chemnitz, Germania, și a fost depsortat la Auschwitz în anul 1943, după ce a fost forțat să muncească într-o uzină de armament.

Bărbatul a reușit să supraviețuiască mai multor aşa-zise marşuri ale morţii, evacuarea forţată a prizonierilor de către gardienii nazişti, pe măsura apropierii Armatei roşii.

În 1945, Justin Sonder a reușit să se întoarcă în orașul său natal, iar în 2017 a devenit cetățean de onoare al acestuia. De-a lungul deceniilor, a relatat elevilor experienţele trăite şi atrocităţile naziste la care a fost martor.

În 2016, Justin Sonder a depus mărturie în procesul intentat fostului gardian nazist Reinhold Hanning în Renania de nord -Westfalia, vorbind despre teama paralizantă de moarte cu care s-a confruntat de nenumărate ori, când gărzile selectau prizonierii bolnavi şi slabi pentru a-i trimite la camerele de gazare. El a amintit totodată cum au fost împuşcaţi prizonieri pur şi simplu pentru că au ieşit din rând, notează Digi24.ro.