Doliu imens la nivel mondial după ce un celebru arhitect a încetat din viață. El a fost cel care a proiectat unele dintre cele mai faimoase clădiri din lume, inclusiv Centrul Pompidou din Paris. Tragicul anunț a fost făcut chiar de către fiul acestuia.
Doliu imens după ce arhitectul britanic Richard Rogers s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Fiul său, Roo Rogers, a confirmat tragica veste pentru New York Times, însă nu a precizat care a fost cauza morții.
La rândul său, Matthew Freud, de la agenţia de comunicaţii Freud a precizat că arhitectul ”a murit în liniște” în cursul serii de sâmbătă.
Trebuie menționat faptul că arhitectul Richard Rogers s-a făcut remarcat la nivel mondial în toată activitatea sa. El a fost cel care a proiectat unele dintre cele mai faimoase clădiri din lume, inclusiv Centrul Pompidou din Paris, scrie The Guardian.
De-a lungul carierei sale, arhitectul, de origine italiană a câştigat o serie de premii pentru proiectele sale, inclusiv Premiul Pritzker în 2007. Totodată, el a fost unul dintre pionierii mişcării arhitecturii „high-tech” și s-a remarcat prin structuri care încorporează materiale industriale precum sticla şi oţelul.
Richard Rogers este de asemenea și co-creatorul Centrului Pompidou din Franţa, care a fost deschis în 1977 şi renumit pentru faţada sa multicoloră, acoperită cu ţevi – pe care l-a proiectat împreună cu arhitectul italian Renzo Piano.
Doliu imens. Un mare arhitect s-a stins din viață
Printre creațiile sale cunoscute publicului larg este inclusă și Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, dar şi Three World Trade Center din New York. Totodată, el a fost cel care a proiectat și terminalele aeroporturilor internaţionale din Madrid şi Heathrow din Londra.
Richard Rogers s-a născut în Florența, Italia în 1933 și a ales un drum complet diferit față de părinții săi. În timp ce tatăl său a fost medic, iar mama sa fostă elevă a faimosului scriitor irlandez James Joyce, el a decis să aleagă arhitectura.
Familia arhitectului a fugit de dictatura lui Mussolini, iar în 1938 s-a stablit în Anglia. Ulterior, Richard Rogers și-a finalizat studiile de arhitectură la Yale, în Statele Unite, în 1962, unde l-a cunoscut pe colegul arhitect britanic Norman Foster.
În ciuda faptului că proiectarea clădirilor erau lumea lui Rogers, arhitectul a insistat de-a lungul timpului că spaţiul din jurul lor era cheia în definirea celor care funcţionează.
„Cele două nu pot fi judecate separat”, declara arhitectul pentru The Guardian în 2017. El a dat exemplu atunci turnurile gemene din New York, care nu erau neapărat grozave, dar spațiul dintre ele le făcea deosebite.
„The Twin Towers din New York, de exemplu. Nu erau clădiri grozave, dar spaţiul dintre ele era”, declara el.