O veste tristă a îndoliat comunitatea ortodoxă din Argeș. Părintele Gheorghe Cîrstina, unul dintre cei mai respectați preoți din regiune, a trecut la cele veșnice la vârsta de 66 de ani. De-a lungul vieții, acesta s-a remarcat prin devotamentul său față de credință, implicarea în restaurarea bisericilor și promovarea dialogului ecumenic. Moartea sa lasă un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut și l-au apreciat.
Părintele Gheorghe Cîrstina a părăsit această lume
La vârsta de 66 de ani, după o lungă suferință, părintele Gheorghe Cîrstina a părăsit această lume, lăsând în urmă o moștenire spirituală și culturală impresionantă.
Din anul 1989, a fost preot paroh în comuna Dragoslavele, unde a depus eforturi susținute pentru restaurarea lăcașurilor de cult.
Pe lângă activitatea sa pastorală, acesta a fost și un apreciat profesor de religie și un promotor al dialogului interconfesional.
Născut în localitatea Cetățeni, părintele Cîrstina a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității București, în perioada 1982-1986.
Ulterior, a absolvit și Facultatea de Pictură Bisericească, dezvoltând un talent deosebit în acest domeniu.
Un talent moștenit și o carieră impresionantă
Pe lângă harul duhovnicesc, părintele Gheorghe Cîrstina a fost și un talentat pictor bisericesc, moștenind această îndemânare de la tatăl său, un cunoscut artist și artizan.
După promovarea unui concurs riguros, acesta a primit autorizația Comisiei de Pictură a Patriarhiei Ortodoxe Române, care i-a permis să picteze și să restaureze biserici.
De-a lungul vieții sale, preotul a participat la numeroase dezbateri ecumenice desfășurate la Roma, unde s-a întâlnit cu peste 300 de episcopi și preoți din întreaga lume.
Mai mult decât atât, a avut onoarea de a fi primit în audiență de trei ori la Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, un moment de referință în cariera sa.
O viziune profundă asupra fericirii
În cadrul unui interviu acordat publicației actualitateamusceleana.ro, părintele Cîrstina a vorbit despre momentele sale de împlinire sufletească și despre ceea ce reprezintă fericirea pentru el.
„Fericirea este o problemă individuală, nu colectivă. De cele mai multe ori, îmi iau fericirea din fericirea altora. Cea mai mare fericire am avut-o atunci când am făcut pentru prima oară Sfânta Liturghie și la Epicleza (rugăciunea de invocare a Sfântului Duh.
Am simțit o putere imensă care mi-a pătruns din cap până în picioare. Fericirea aceasta o trăiesc la mai toate Sfintele Liturghii”, a declarat părintele Gheorghe Cîrstina.
Un mesaj de condoleanțe din partea Societății de Științe Istorice
Moartea preotului a lăsat un gol imens nu doar în rândul credincioșilor, ci și în comunitatea științifică.
Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Muscel a transmis un mesaj emoționant, exprimând regretul profund față de această pierdere:
„Conducerea Filialei Muscel a Societății de Științe Istorice din România anunță cu profundă tristețe că, a încetat din viață preotul paroh Cîrstina Gheorghe, cel care a făcut parte din colectivul de înființare al filialei, a fost membru în consiliul de conducere și redactor-șef adjunct al revistei de istorie Muscelul. Amintirea omului de aleasă cultură va rămâne veșnic vie în inimile membrilor societății și a celor care l-au cunoscut. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”.
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu părintelui Gheorghe Cîrstina o pot face marți, pe 18 februarie 2025, la ora 12:00.