Doliu în Coreea de Nord. Kim Ki Nam a murit
Doliu în Coreea de Nord. Kim Ki Nam a murit. Este vorba despre fostul șef al departamentului de propagandă al regimului politic din Coreea de Nord. S-a stins din viață la onorabila vârsta de 94 de ani, conform informațiilor furnizate de presa de stat din Coreea de Nord.
Defunctul a jucat un rol crucial în consolidarea cultului personalității în jurul dinastiei Kim. Ceremonia funerară a lui Kim Ki Nam a avut loc în dimineața zilei de miercuri, 8 mai 2024. La slujba funerară a fost prezent însuși Kim Jong Un. Acesta l-a caracterizat pe cel decedat drept un veteran revoluționar, loialitatea sa față de conducerea țării fiind neclintită.
Respected Comrade Kim Jong Un Visits Bier of Kim Ki Nam pic.twitter.com/ssghpcEOpe
— KFA-UK (@Korea_Friend_UK) May 8, 2024
VIDEO: North Korean leader Kim Jong Un visited the bier of Kim Ki Nam, North Korea’s chief propagandist who shaped state narratives for three generations of the Kim family. He died at age 94 on Tuesday, according to state media. https://t.co/gfc1pyKpBO pic.twitter.com/wWHSdxgSqf
— NK NEWS (@nknewsorg) May 8, 2024
Despre Kim Ki Nam
Kim Ki Nam a fost desemnat ca adjunct al directorului Departamentului de Propagandă și Agitație din Phenian în anul 1966. A colaborat strâns cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un. Mai târziu, a preluat conducerea acestui departament. A avut un rol esențial în difuzarea mesajelor publice în sprijinul dinastiei Kim. În anii 70, a fost numit responsabil pentru ziarul Rodong Sinmun. Departamentul de propagandă a contribuit la consolidarea puterii lui Kim Jong Un, după decesul tatălui său din anul 2011.
Kim Ki Nam era sub supraveghere medicală din anul 2022. A ocupat funcția de vicepreședinte al Partidului Muncitorilor din Coreea, partidul aflat la puterea statului. A fost ambasadorul Coreei de Nord la Beijing în anii 50. După ce și-a finalizat studiile în Uniunea Sovietică, și-a început cariera sub conducerea lui Kim Ir Sen, bunicul lui Kim Jong Un.
După retragerea sa în anul 2018, rolul de șef al propagandei regimului politic a fost preluat de sora lui Kim Jong Un: Kim Yo Jong.
În anul 2009, Kim Ki Nam a condus o delegație nord-coreeană în Coreea de Sud pentru a participa la funeraliile fostului președinte Kim Dae-jung, un susținător al dialogului dintre Nord și Sud, care efectuase o vizită istorică la Phenian în anul 2000. Cu această ocazie, el s-a întâlnit cu Lee Myung-bak.
Din anul 2016, el a fost vizat de sancțiuni impuse de Trezoreria SUA, împreună cu Kim Jong Un și alți lideri, pentru implicarea în încălcări flagrante ale drepturilor omului în Coreea de Nord.