Încă un deces surprinzător în fotbaul mondial, asta după ce Wim Jansen, vicecampion mondial cu naţionala de fotbal a Olandei în anii 1974 şi 1978, a murit marți, 24 ianuarie, la vârsta de 75 de ani. Vestea tristă a fost transmisă de clubul Feyenoord Rotterdam, unde fostul mijlocaş a jucat sute de meciuri ca apoi să antreneze.

Cine a fost Wim Jansen

Wim Jansen a jucat 500 de meciuri pentru Feyenoord. Mai mult, a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni după o finală cu Celtic Glasgow disputată în Itala, la Milano. În sezonul următor, echipa din Rotterdam a fost eliminată chiar de echipa românească UTA Arad în primul tur al competiţiei, după 1-1 în tur, pe De Kuip (gol reuşit chiar de Jansen), şi 0-0 în retur. Printre trofeele obţinute cu Feyenoord au mai fost patru campionate ale Olandei şi o Cupă UEFA (1974). În 1982, el a fost campion al Olandei cu Ajax Amsterdam, scrie Agerpres.

A antrenat Feynord după ce s-a retras din fotbal

Mai mult, Jansen a fost şi antrenor al lui Feyenoord la începutul anilor 1990, câştigând de două ori Cupa Olandei, printre jucătorii săi de atunci fiind românii Ioan Ovidiu Sabău şi Marian Damaschin. În sezonul 1997-1998, olandezul a pregătit-o pe Celtic, cu care a cucerit campionatul Scoţiei, după ce rivala Rangers câştigase nouă titluri consecutive. Este cunoscut faptul că el este cel care l-a adus la Celtic pe suedezul Henrik Larsson, care a devenit o legendă a clubului irlandez.

Din păcate, spre finalul vieții, Jansen a fost diagnosticat cu demenţă, lucru care i-a provocat inevitabil și moartea.

Doliu și în sportul din Ungaria

Și luni a fost o zi tristă pentru sportul mondial, după ce un fostul gimnast maghiar, Szilveszter Csollany, dublu medaliat olimpic, a murit la doar 51 de ani. Acesta s-a îmbolnăvit de Covid-19 la începutul lunii decembrie şi fusese internat în stare gravă la Budapesta.

„Cu profundă tristeţe anunţăm moartea lui Szilveszter Csollany”, au anunţat într-o declaraţie comună federaţia naţională de gimnastică şi Comitetul Olimpic, salutând un sportiv „de excepţie”.

Mai mulți reprezentanți ai lumii sportului au transmis mesaje emoționante după dispariția campionului din cauza virusului necruțător pentru unii. Campion european în 1998, a câştigat o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Atlanta în 1996, înainte de a câştiga aurul la Sydney în 2000, de fiecare dată la inele. După ce s-a retras în 2003, a devenit antrenor şi a lucrat pentru un mic club din Austria.

Szilveszter Csollany, care a distribuit mai multe postări antivaccin pe pagina sa de Facebook, nu a vrut să fie vaccinat împotriva Covid. Dar a trebuit să se vaccineze cu doza unică Janssen „din cauza muncii sale cu copiii”, a anunţat tabloidul Blikk la începutul lunii ianuarie. A fost, însă, cu puţin timp înainte să se îmbolnăvească şi nu a reuşit să dezvolte un nivel suficient de anticorpi, potrivit aceleiaşi surse.

„Adio, campionule”, a scris premierul Viktor Orban, într-un mesaj însoţit de o fotografie alb-negru, în timp ce Zoltan Magyar, dublu campion olimpic la gimnastică, a deplâns „o pierdere uriaşă, la o vârstă atât de tânără”.