Este doliu în lumea fotbalului din România! Toţi suporterii echipei Rapid sunt în lacrimi astăzi.
A murit marele portar Gheorghe Dungu
Joi, 15 iunie, a venit anunţul privind trecerea în nefiinţă a unui portar de legendă al echipei bucureştene Rapid. Gheorghe Dungu, cel care a apărat poarta giuleştenilor în anii ’50 şi ’60, a murit la vârsta de 94 de ani.
Mesajul trist a fost postat pe pagina oficială de Facebook a FC Rapid, joi după-amiază.
„Doliu în Familia Rapid. Gheorghe Dungu, fostul mare portar giuleștean, s-a alăturat Galeriei din Ceruri.
Cel mai vârstnic dintre foștii jucători ai Rapidului avea 94 de ani, din care 14 a jucat în alb-vișiniu. Condoleanțe familiei și celor apropiați!”, se arată în anunţul care i-a întristat pe toţi fanii giuleştenilor.
Gheorghe Dungu a jucat peste 200 de partide pentru Rapid, până în anul 1963. Ulterior, el a devenit antrenor pentru portari, după ce a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (IEFS).
Dungu a fost cel care a antrenat, din această postură, o altă mare legendă a Rapidului: Rică Răducanu.
Apoi, în sezonul 1985-1986, Gheorghe Dungu a revenit în echipa tehnică a Rapidului, fiind asistentul lui Ion Motroc.
„Mi-a plăcut la inaugurare. Nu mai fusesem pe Giulești de peste 35 de ani. Cel mai mult m-a impresionat galeria, că pune suflet. Rapid a atras mereu lumea la stadion, era echipa oamenilor simpli”, spunea Dungu la inaugurarea noii arene a Rapidului, în mai 2022.
Mesajele de condoleanţe ale fanilor giuleşteni
Fanii giuleşteni au reacţionat imediat la postarea de pe pagina oficială a clubului, trimiţând mesaje de condoleanţe, dar şi de apreciere la adresa fostului mare portar al Rapidului. Iată doar câteva dintre acestea:
„A fost o bucurie când l-am văzut la inaugurarea stadionului, ținută impecabilă! Dumnezeu să te odihnească domnule Dungu!”
„Aproape de o viata cu Rapidul. De sus vezi mai bine Centenarul. Vei fi acolo si o stii. Respect”
„Sincere Condoleante ! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace si liniste ! Merita sa mai traiasca, macar sa sarbatoreasca Centenarul Rapidului pe 25 Iunie ! Pacat !”
„Să-i fie veșnică odihna alături de galeria din ceruri a Rapidului.”
Gheorghe Dungu: O echipă de fotbal este formată din 10 jucători și un artist, portarul
„Am început ca atacant. Pe la 15-16 ani, la un meci între Nitramonia și Metrom Brașov, s-a accidentat portarul și am intrat eu în poartă. Am și apărat un penalty, mi-a plăcut, iar antrenorul mi-a zis că gata, ăsta e postul meu.
După ce am ajuns în echipă la Făgăraș, la un meci, m-a văzut Ghiurițan (n.r. fundaș al Rapidului) și m-a recomandat la echipă. Au venit oameni să mă urmărească și m-au chemat la un trial în București, unde erau 44 de jucători. După trei meciuri în care n-am luat gol, am rămas la echipă, eu și alți trei.
Am avut noroc de antrenori buni, de oameni deosebiți. Valentin Stănescu, care apăra la Rapid, a fost mentorul meu. Eu am debutat într-un meci cu Reșița, pe care l-am câștigat cu 3-0”, a rememorat Gheorghe Dungu pentru Eurosport.ro.
El a recunoscut că, dintre toate amintirile din cariera sa, accidentările l-au marcat cel mai mult.
„Am multe amintiri din carieră, dar cel mai mult mi-au rămas accidentările. Ca portar, era foarte ușor să te accidentezi pe vremea aia.
Mingile erau grele, mai grele ca cele de astăzi, nu aveam mănuși… Dar dragostea de sport, de afirmare, era atât de mare, încât treceam peste acest lucru.
Eu cred că o echipă de fotbal este formată din 10 jucători și un artist. Portarul este un artist pentru că face multe lucruri pe care un jucător de câmp nu le face.
Mi-a plăcut să fiu portar pentru că aveam mai multe de făcut, iar șansa de a-l avea antrenor pe fostul portar al României, Andrei Sepci, m-a ajutat”, a mai povestit Gheorghe Dungu.