Prinţul Mihail al Greciei şi Danemarcei, care a rămas în Grecia în timpul dictaturii coloneilor, a murit duminică, la vârsta de 85 de ani. Era ultimul nepot supravieţuitor al regelui George I al Greciei, asasinat în 1913.

Este doliu în Grecia

Prinţul Mihail a murit la un spital din Atena, potrivit site-ului cotidianului Kathimerini, citat de AFP.

După moartea tatălui său atunci când el avea vârsta de un an, prinţul elen a trăit în Maroc şi Spania. Ulterior, și-a continuat studiile în Franţa.

Prinţul Mihail al Greciei
SURSĂ FOTO: X

A fost singurul membru al familiei regale a Greciei care a rămas în ţară

Prinţul Mihail a fost singurul membru al familiei regale a Greciei care a rămas în ţară după ce regele Constantin al II-lea a încercat, în 1967, o contralovitură de stat împotriva colonelilor care preluaseră puterea cu câteva luni înainte.

După eşecul acelei contralovituri, regele a plecat în exil. Dictatura coloneilor s-a încheiat abia în 1974.

Prinţul Mihail a publicat, după 1970, zeci de cărţi, combinând cunoştinţele istorice cu talentul său de scriitor.

A abordat cu predilecţie subiectele istorice, de la Grecia la Imperiul Otoman. Totodată, este autorul mai multor biografii ale membrilor familiilor regale.

Este urmat de soția sa și de cele două fiice

Este urmat de soția sa și de cele două fiice, Prințesa Olga de Savoia-Aosta și Prințesa Alexandra a Greciei. Prințul Michael a fost singurul copil al prințului Christopher și al celei de-a doua soții a regelui, prințesa Francoise d’Oleans a Franței.

Tatăl său a murit la doar 51 de ani, în 1940, după o scurtă boală, iar mama sa a murit în 1953, lăsându-l pe principe orfan la vârsta de 14 ani.

A studiat științe politice la Paris înainte de a se repatria în Grecia pentru serviciul militar

A studiat științe politice la Paris înainte de a se repatria în Grecia pentru serviciul militar, unde a servit un mandat în Garda de Coastă elenă pentru a redobândi cetățenia greacă.

A fost singurul membru al familiei regale grecești care a rămas în țară în 1967, când guvernul a căzut în fața unei lovituri de stat militare de dreapta, după ce nepotul său, regele Constantin, a eșuat în încercarea sa de a răsturna junta.