Doliu în Republica Moldova! Ion Druță s-a stins din viață

Doliu în Republica Moldova! Ion Druță, scriitor și dramaturg, s-a stins din viață. Acesta a decedat joi, 28 septembrie 2023, la onorabila vârstă de 95 de ani. A murit la Moscova, Rusia, unde locuia de câțiva ani.

„Azi dimineață, la ora 10, la Moscova, a murit marele scriitor Ion Druță, la vârsta de 95 de ani. Să-i fie țărâna ușoară!”, au anunțat responsabilii unei edituri din Republica Moldova prin intermediul rețelelor sociale.

Ion Druță a fost cunoscut la nivel european, fiind apreciat în special în Rusia. Pe data de 3 septembrie 2023, fix de ziua sa de naștere, a fost lăudat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Vă felicit cordial cu ocazia aniversării a 95 de ani din ziua nașterii!

Sunteți binecuvântat de la Dumnezeu cu un talent literar excepțional, pe care l-ați multiplicat cu dragostea de muncă, combinată cu permanenta căutare creativă și tendința de a descoperi frumusețea lumii create de Dumnezeu, bogăția credinței ortodoxe și a tradiției spirituale”, i-a urat atunci Preafericitul Părinte Patriarh Kirill.

Ion Druță
SURSA FOTO: Facebook, Pavel Filip

Despre Ion Druță

Ion Druță s-a născut în comuna Horodiște, fostul județ Soroca, actualul raion Dondușeni. În 1953, a debutat în lumea literaturii cu volumul de schiţe şi nuvele „La noi în sat”. În 1957, a publicat romanul „Frunze de dor”.

Ulterior, a publicat romanul „Povara bunătății noastre”, una dintre lucrările sale care au fost criticate de oficialii comuniști din RSS Moldovenească, motiv pentru care a decis să se mute definitiv în Federația Rusă. A scris și romanele „Clopotniţa” (1972), „Întoarcerea țărânei în pământ” (1974) şi „Biserica Albă” (1983). Pentru copii a scris „Balada celor cinci motănași” și „Povestea furnicii”.

Ion Druță s-a remarcat și ca dramaturg, fiind autorul mai multor piese de teatru care au fost montate atât în RSSM, cât şi pe scenele multor teatre din fosta URSS şi din alte state: Casa mare (1961), Doina (1968), Păsările tinereţii noastre (1971), Horia (1973), Frumos şi sfânt (Sfânta sfintelor 1974), Cervius divinus (1975), Întoarcerea ţărânei în pământ (Plecarea lui Tolstoi 1978) și Apostolul Pavel (1996).

În plus, publicat în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie.

De-a lungul anilor a primit mai multe premii. În 1967, a primit premiul de stat al RSS Moldoveneşti pentru nuvela „Ultima lună de toamnă” şi romanul „Balade din câmpie”. A deținut titlurile de „Scriitor al poporului”, „Membru de onoare al Academiei Române” şi „Membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova”.

A fost laureat al premiului de stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii și al premiului Constantin Brâncoveanu, secțiunea Literatură.

Povara bunătății noastre
SURSA FOTO: LiveLib
Ultima lună de toamnă
SURSA FOTO: Goodreads