Dr. Eliot Sorel s-a stins pe 13 octombrie 2024, la vârsta de 84 de ani. El a fost omagiat de soția sa, Christiane E. Sorel, fiul său, Marc A. Sorel (soția Maura), fiica sa, Marie-Adele Sorel Kress, MD (soțul Jeremy), și cei șase nepoți: Benjamin, Davina, Elias, Olympia, Theodore și Zeke, conform Legacy.
Dr. Eliot Sorel a trăit visul american
Regretatul medic a fost american din prima generație. El s-a născut în satul Fălticeni, România, în octombrie 1940. Libertatea sa de sub regimul comunist a fost dobândită de un unchi din New York, Marcel Halpern, în 1958.
Dr. Sorel a plecat la Paris, unde a locuit cu familia și a studiat medicina. Inițial, a fost apatrid, după ce regimul român îi luase cetățenia ca o condiție pentru a-i permite emigrarea.
În 1961, la invitația aceluiași unchi, Dr. Sorel a emigrat în SUA. El a ales să vină cu vaporul, devenind un mândru cetățean naturalizat.
Medicul a studiat la NYU, SUNY-Binghamton, Johns Hopkins School of Advanced International Studies și Yale
El a studiat la NYU, SUNY-Binghamton, Johns Hopkins School of Advanced International Studies și Yale. La aceasta din urmă avea să își întâlnească viitoarea soție.
După o perioadă de pionierat de doi ani, în care a înființat servicii de sănătate mintală în Insulele Virgine americane, s-a mutat la Washington DC.
În locația respectivă a înființat un cabinet de psihiatrie de succes și a devenit un profesor cu vechime la Universitatea George Washington.
De asemenea, și-a redobândit cetățenia română în cadrul unei ceremonii desfășurate la Ambasada României din Washington DC.
A prețuit multe lucruri în viață
A prețuit multe lucruri în viață: Ffamilia, prietenii, munca, fotbalul, fotografia și o viață a minții trăită prin crearea, rafinarea și schimbul de idei cu alții.
De ani de zile, își petrecea diminețile de weekend la telefon, ore întregi, cu familia, prietenii și colegii din întreaga lume, în limbile pe care le vorbea.
Potrivit sursei menționate, cunoștea engleză, franceză, română, puțin idiș și ebraică.
Onorurile și inițiativele sale au fost diverse și extinse
De asemenea, onorurile și inițiativele sale au fost diverse și extinse. Printre altele, a primit:
- Premiul RI Centennial, acordat de Rehabilitation International (RI) în 2023;
- Premiul Ronald A. Shellow, acordat de Asociația Americană de Psihiatrie în primăvara anului 2021;
- recunoașterea ca pionier și lider în domeniul sănătății publice, acordată de Milken Institute School of Public Health din cadrul Universității George Washington, onorată în decembrie 2019;
- Premiul Mental Health Champion, acordat la Conferința Universal Health and Mental Health for All din Malta, U.E., în decembrie 2018;
- Premiul de Excelență, acordat de Guvernul României la Ambasada României, la Washington în 2018;
- Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină Carol Davila și al Universității Politehnica din București, România, acordat în octombrie 2009, respectiv iunie 2014;
- Steaua României, Ordinul Comandor, acordat de Președintele României la București în ianuarie 2004;
- o recomandare din partea Congresului Statelor Unite pentru inițierea și prezidarea proiectului Resilience in the Face of Terror: Healing the Trauma of 9/11 în toamna anului 2002.
A organizat nenumărate paneluri de discuții privind evenimente care integrează perspective culturale și practice
Dr. Eliot Sorel a organizat nenumărate paneluri de discuții privind evenimente care integrează perspective culturale și practice. Printre altele, a aranjat ca o trupă de toboșari din Africa de Vest să cânte la Cosmos Club.
Totodată, a organizat o publicație și o masă rotundă pentru a sărbători Planul Marshall. Regretatul medic se simțea cel mai bine acasă atunci când făcea conexiuni adesea trecute cu vederea, dar nu mai puțin importante, între oameni și culturi, pentru a debloca noi perspective, relații și impact.
Potrivit sursei menționate, ceremonia funerară s-a desfășurat în SUA.