Jurnalistul francez Jean-François Kahn s-a stins la vârsta de 86 de ani

Jurnalistul Jean-François Kahn, fondatorul revistelor Marianne și L’Événement du jeudi (Evenimentul de joi), a murit la vârsta de 86 de ani.

Un mesaj de condoleanțe a venit inclusiv din partea premierului Franței, Francois Bayrou.

„Jean-Francois Kahn a fost un gigant şi un om rar. Creativitatea incredibilă care l-a condus, îndrăzneala lui, l-au determinat să întemeieze adevărate ziare de epocă, L’Evenement du Jeudi, Marianne.

El a întruchipat ‘centrismul revoluţionar’, umanismul şi loialitatea. L-am iubit”, a scris șeful Guvernului de la Paris.

Istoric de meserie, el s-a îndreptat spre jurnalism la sfârșitul anilor ’50, intrând la ziarul Paris Presse l’Intransigeant, pentru care a acoperit războiul algerian, Le Monde, apoi L’Express în anii ’60, unde a urmărit războiul din Vietnam.

Jean-François Kahn
SURSA FOTO: Wikipedia – ActuaLitté

Din anii ’70, Jean-François Kahn a intrat în lumea radioului, devenind editorialist la Europe 1. În 1977, a preluat frâiele „Nouvelles littéraires” în calitate de director editorial pentru a redresa publicația. În acești ani, francezii i-au descoperit chipul la televiziune, el apărând cu regularitate în emisiuni mainstream precum „L’Heure de vérité”.

De asemenea, a fost prezent pe calea undelor cu emisiunile Avec tambour et trompette, pe France Inter, și, în anii 1980, cu emisiunea Chantez-le moi, ambele consacrate cântecului francez.

A fondat revistele Marianne și L’Événement du jeudi

Cariera sa a luat o nouă turnură în 1984, când a creat revista L’Événement du jeudi și, în 1997, împreună cu Maurice Szafran, săptămânalul de știri Marianne, al cărui director a fost până în 2007.

În cadrul ambelor titluri, Jean-François Kahn, implicat în Mișcarea Democrată (MoDem) a lui François Bayrou, apără o linie „centristă revoluționară”, „care lovește atât la stânga, cât și la dreapta, pentru a depăși clivajul stânga-dreapta într-un spațiu liber, disonant”.

A continuat să scrie o rubrică intitulată „Bloc-notes” în paginile săptămânalului timp de patru ani. În vârstă de 72 de ani, el și-a anunțat retragerea din jurnalism în 2011, din cauza unei polemici legate de afacerea Dominique Strauss-Kahn.

După această dată, Jean-François Kahn a continuat să colaboreze ocazional cu publicația Marianne. În 2014, el a publicat L’Horreur médiatique, o lucrare critică la adresa mass-media, pe care o considera amenințată de „gândirea unică”. În iunie anul trecut, el luase poziție publică împotriva vânzării Marianne, deținută din 2018 de omul de afaceri ceh Daniel Kretinsky, către Pierre-Édouard Sterin, fondatorul Smartbox, o figură a dreptei conservatoare.

„A fost un mare om de presă […]. Inteligent, cultivat, nonconformist, liber, independent, creativ, popular, tolerant și fermecător și ingenios. Este mai mult decât o pierdere, pentru că mă tem că nu va mai exista niciodată un astfel de model în lume”, spune Denis Olivennes, președintele consiliului de supraveghere al grupului CMI France, care deține Marianne.

În plină reorganizare a săptămânalului, grupul lui Daniel Kretinsky aduce un omagiu „moștenirii” lăsate de cofondator.

„Vom continua să apărăm cu convingere idealurile pe care el le-a susținut întotdeauna: libertatea de gândire, independența jurnalistică și dorința de a provoca, de a chestiona, de a lupta și de a contrazice”, a declarat CMI France într-un comunicat publicat joi.