Doliu în lumea ştiinţei! A murit John Goodenough. Descoperirea sa a revoluţionat telefoanele mobile

SURSA FOTO: Dreamstime

John B. Goodenough, omul de știință care a împărțit Premiul Nobel pentru Chimie în 2019 pentru rolul său crucial în dezvoltarea bateriei revoluționare litiu-ion, pachetul de alimentare reîncărcabil care este omniprezent în dispozitivele electronice fără fir și vehiculele electrice și hibride de astăzi, a murit duminică la o unitate de viață asistată din Austin, Texas. Avea 100 de ani.

Universitatea din Austin (Texas) a anunțat decesul John Goodenough, savant de notorietate internațională și laureat al premiului Nobel. Goodenough a desfăşurat o activitate de pionierat în dezvoltarea bateriilor litiu-ion. El a murit duminică la vârsta de 100 de ani.

Sursa: news.uchicago.edu

Omul de ştiinţă american John Goodenough „a fost un lider la vârful cercetării ştiinţifice în numeroasele decenii ale carierei sale”, a declarat Jay Hartzell, preşedintele Universităţii statului Texas, de la Austin, unde Goodenough a predat timp de 37 de ani.

A dezvoltat catozi din fosfat de litiu-fier

John Goodenough avea vârsta de 97 de ani când a primit Premiul Nobel pentru Chimie (2019), alături de britanicul Stanley Whittingham şi de japonezul Akira Yoshino, pentru cercetările desfăşurate în domeniul bateriilor litiu-ion.

„Acest tip de baterii reîncărcabile se află la baza electronicelor wireless, aşa cum sunt telefoanele mobile şi laptopurile”, remarca Academia Regală Suedeză în comunicatul care însoţea decernarea premiului Nobel pentru Chimie din 2019.

În ultimii ani, John Goodenough şi echipa sa de cercetători au explorat noi direcţii în domeniul stocării energiei, printre care o baterie din „sticlă” cu electrolit în stare solidă şi litiu sau electrozi de sodiu metalic.

De asemenea, Goodenough a fost printre primii care au dezvoltat catozi din fosfat de litiu-fier (LFP) ca o alternativă la catozii bazaţi pe nichel şi cobalt.

A fost cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel

John Goodenough s-a născut la 25 iulie 1922 la Jena, Germania, din părinţi americani. După ce a absolvit matematica la Universitatea Yale, Goodenough a obţinut un master şi titlul de doctor în fizică la Universitatea din Chicago. El a devenit mai întâi cercetător şi apoi s-a impus ca lider de echipă la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi apoi a condus laboratorul de chimie anorganică al Universităţii Oxford.

În 2019, când avea 97 de ani și încă activ în cercetare la Universitatea din Texas, dr. Goodenough a devenit cel mai bătrân câștigător al Premiului Nobel din istorie, atunci când Academia Regală Suedeză de Științe a anunțat că va împărți premiul de 900.000 de dolari cu alți doi cercetători care au avut contrbuții contribuții la dezvoltarea bateriei: M. Stanley Whittingham, profesor la Universitatea Binghamton, Universitatea de Stat din New York, și Akira Yoshino, membru de onoare pentru Asahi Kasei Corporation din Tokyo și profesor la Universitatea Meijo din Nagoya, Japonia.

Dr. Goodenough nu a primit drepturi de autor pentru munca sa, ci doar salariul său timp de șase decenii ca om de știință și profesor la Massachusetts Institute of Technology, Oxford și Universitatea din Texas.