Este doliu în Maramureș și chiar în România, după ce miercuri, 30 noiembrie, a murit unul dintre cei mai cunoscuți interpreți ai cântecului popular din zona respectivă.
Tragedia serii în România. A murit un mare cântăreț de muzică populară. Este doliu la nivel național
Nicolae Piţiş, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți ai cântecului popular specific satului maramureșean arhaic, a trecut în neființă, miercuri, la vârsta de 83 de ani. Vestea tristă a fost dată chiar de primarul orașului Târgu Lăpuș, Mitru Leșe.
Nicolae Piţiş, care a trăit toată viața în localitatea Lăpuşul Românesc, a fost declarat încă din anul 2011 Tezaur Uman Viu. Astfel, acesta era recunoscut atât în România, cât şi în străinătate, pentru originalitatea interpretării horelor din grumaz, doinelor de dor, dragoste şi jale. El a devenit faimos încă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, atunci când a realizat coloana sonoră a filmului Pintea, din 1976.
Nicolae Piţiş purta mereu haine populare specifice zonei etnografice a Lăpuşului şi surprindea întotdeauna prin simplitatea omului care a trăit întreaga viaţă la sat. De-a lungul anilor, el a reprezentat România la o serie de evenimente culturale şi muzicale internaţionale, fiind subiectul unor filme documentare, interviuri şi în unele filme artistice.
Mai mult, o partea dintre cântecele culese de el au fost preluate şi interpretate de Grigore Leşe sau Ioan Pop, iar în ultimii ani chiar de artista Casandra Hauşi.
Cine a fost Nicolae Pițiș?
Nicolae Pițiș a fost considerat cel mai mare interpret al horei în grumaz, fiind primul maramurșean declarat Tezaur Uman Viu. La nivel local, acestuia i se spunea Niculai al lu’ Ion al lu’ Iacob. El s-a născut în Lăpușul Românesc (astăzi, Lăpuș), la data de 13 martie 1939. Era al treilea din cei patru copii a Dochiei și a lui Ion. A cântat de mic, de la vârsta de 5 ani, la clăci ori la nunți, cu fluierul sau din grumaz, doinind dorul, jalea și dragostea.
El a devenit celebru în anul 1976, odată cu filmul ,,Pintea”, al regizorului Mircea Moldovan, unde a fost principalul artist al coloanei sonore.
“Ce cântați?”. „Cântece”. „Ce cântece?”. „Amu cântece… cum o zâs doamna de la București, Speranța: Stai în cur și cântă… Șî i-am zâs: D-apăi, doamnă, io știu cânta numa’ din gură. Ș-or râs… Am învățat de la mama și de la tata”, povestea Nicolae Pițiș.