A murit Dumitru Zamfira, maestrul fluierului românesc

Doliu în muzica populară! Maestrul fluierului românesc, Dumitru Zamfira din Gorj, a trecut la cele veșnice la vârsta de 85 de ani, lăsând o moștenire artistică valoroasă și de neînlocuit pentru folclorul românesc.

Recunoscut ca un adevărat simbol al fluierului românesc, artistul originar din Novaci, județul Gorj, a purtat sunetul tradiției autentice pe scene renumite din întreaga lume. De-a lungul carierei sale, a fost recompensat cu numeroase distincții pentru contribuția excepțională adusă patrimoniului cultural național

Dumitru Zamfira
SURSA FOTO: actualingorj.ro

„O veste tristă a venit ca un fulger pentru toți cei care l-au iubit pe Dumitru Zamfira. În Săptămâna Luminată, Dumnezeu l-a vrut să cânte la fluierul lui fermecat în ceruri, îngerilor. A fost un novăcean, un prieten și, mai presus de toate, o valoare a folclorului românesc…

A cântat de la vârsta de 4 ani și a învățat să cânte de la ciripitul păsărelelor din zăvoiul Novaciului, după cum mi-a povestit de multe ori… Ne întâlneam la București și era bucuros să-i povestesc de novăceni, de meleagul natal de care îi era foarte dor…

Va fi adus și înmormântat la Cernădia. Dumnezeu să te ducă în lumină și să-ți odihnească sufletul, om minunat’, a transmis Mărioara Babu din Novaci, potrivit actualingorj.ro.

Un repertoriu impresionant

 

Dumitru Zamfira, născut pe 18 mai 1940 în orașul Novaci, județul Gorj, a primit la vârsta de doar patru ani primul său fluier – un cadou care avea să-i traseze drumul în viață și să-l consacre drept un veritabil ambasador al muzicii tradiționale românești.

Repertoriul impresionant al lui Dumitru Zamfira a inclus în special creații păstorești, piese cu rol ritualic și ceremonial, doine, balade, cântece și melodii de joc, culese cu migală din toate regiunile folclorice ale României.

Printre piesele care i-au adus notorietate se numără interpretările excepționale ale lucrărilor „Hora staccato” și „Hora spiccato” de Grigoraș Dinicu, „Călușul oltenesc”, „Ceasornicul”, „Căruța poștei”, „Sârba rândunelelor”, „Dans țărănesc” de Constantin Dimitrescu și, desigur, celebra „Ciocârlia”. Prin interpretarea acestor piese cu un rafinament inegalabil, artistul a fermecat publicul de pretutindeni.

Dumitru Zamfira a primit premii de-a lungul carierei

Pe parcursul impresionantei sale cariere, Dumitru Zamfira a fost recompensat cu numeroase premii și distincții care i-au recunoscut valoarea artistică. A obținut titlul de laureat la Festivalul Național în anul 1962 și a fost distins în repetate rânduri la Festivalul „Cântarea României”, în edițiile din 1981, 1983, 1985 și 1987.

Talentul său a depășit granițele țării, fiind aplaudat pe scene internaționale la festivaluri din Franța, Grecia, Bulgaria, Finlanda și Italia, unde a dus cu mândrie sunetul autentic al fluierului românesc.

Pentru aportul său deosebit la conservarea și promovarea valorilor autentice ale folclorului românesc, Dumitru Zamfira a fost distins, în anul 1968, cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a III-a. În anul 2002, i-a fost conferit Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Cavaler, o recunoaștere oferită de Președintele României pentru întreaga sa activitate artistică.

De-a lungul carierei, maestrul fluierului a primit numeroase alte recunoașteri, printre care Marele Premiu al Fundației ETHNOS, acordat în 1997, Diploma de Merit din partea Societății Române de Radiodifuziune, precum și Diplome de Excelență oferite de Ministerul Culturii și de Consiliul Județean Gorj, în semn de apreciere pentru contribuția sa la patrimoniul cultural național.