Doliu în politică!

Este doliu în politică. Mangosuthu Buthelezi a murit la 95 de ani. Anunțul a fost făcut, sâmbătă, de Preşedinţia Africii de Sud.

Mangosuthu Buthelezi s-a născut în familia regală zulu. El a reprezentat mult timp spiritul mândru şi războinic al celui mai mare grup etnic din ţară Acest grup însumează 11 milioane de sud-africani, adică aproape unu din cinci.

El a fondat Partidul Libertăţii Inkatha, pe care l-a condus timp de peste 40 de ani. A avut două mandate de ministru de interne în guvernul post-apartheid. Aceste funcții le-a avut după ce a îngropat securea războiului cu partidul de guvernământ, Congresul Naţional African, în 1994.

Mangosuthu Buthelezi a instigat la cele mai mari violenţe din Africa de Sud

Figură eminentă a puternicului trib Zulu, Mangosuthu Buthelezi a instigat la cele mai importante violenţe din Africa de Sud. S-a întâmplat înainte de primele alegeri multirasiale din 1994. A purtat războaie teritoriale cu militanţii ANC în oraşele cu majoritate de culoare în anii 1980 şi 1990. Violenţele s-au soldat cu mii de morţi.

Șeful zulu a pus sub semnul întrebării strategiile anti-apartheid ale ANC. El a considerat că Nelson Mandela, aflat în închisoare la acea vreme, slăbea poziţiile negrilor. Buthelezi a fost acuzat că a făcut jocul autorităţilor albe incitând la violenţă împotriva ANC chiar înainte de alegerile istorice din 1994. Aceste acțiuni ar fi putut face să deraieze mişcarea de eliberare împotriva apartheidului.

Mangosuthu Buthelezi
Mangosuthu Buthelezi/ SURSA FOTO: Twitter

Mangosuthu Buthelezi a negat că a colaborat cu regimul rasist

Doliu în în Africa de Sud! Mangosuthu Buthelezi a negat întotdeauna cu înverşunare că a colaborat cu regimul rasist. El a negat și că a fost un aliat al acestuia. În ciuda controverselor, el s-a bucurat de o lungă carieră politică, care a traversat perioada apartheidului şi apariţia democraţiei.

„Sunt profund întristat să anunţ decesul lui Mangosuthu Buthelezi, prinţul de KwaPhindangene, prim-ministru tradiţional al monarhului şi naţiunii Zulu, fondator şi preşedinte emerit al Partidului Libertăţii Inkatha”, a declarat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa într-un comunicat.

El şi-a fondat partidul în 1975 ca o mişcare culturală naţionalistă. A devenit apoi o forţă politică în ceea ce este acum provincia KwaZulu-Natal. Partidul său a fost implicat în conflicte sângeroase cu ANC în anii 1980 şi 1990.

Rolul jucat de Nelson Mandela

Decizia sa de ultim moment de a participa la primele alegeri post-apartheid din 1994 a adus pacea între cele două partide. Votul a adus la putere ANC şi pe liderul său, regretatul Nelson Mandela.

Premier al „bantustanului” Zulu – una dintre entităţile teritoriale pseudo-independente atribuite negrilor în timpul apartheidului – a fost ales membru al Parlamentului în 1994 şi ministru de interne în guvernul de uniune naţională al lui Mandela.

„În multe privinţe, cei doi lideri au ajuns să întruchipeze ideea unei reconcilieri pentru care nu este nevoie nici de iertare, nici de uitarea trecutului, nici măcar de a învăţa să se placă unul pe celălalt – era vorba pur şi simplu de a se înţelege împreună”, a declarat fundaţia într-un comunicat.

Criticii l-au numit un lord al războiului

Sursa citată a menționat că Buthelezi a fost o figură proeminentă în lupta împotriva apartheidului. Rivalitatea sa cu ANC a dus la zile tensionate şi la multă vărsare de sânge înainte ca Africa de Sud să reuşească să îşi aleagă primul lider de culoare. Criticii l-au numit pe Buthelezi un lord al războiului. Pentru legiunea sa de adepţi din zona rurală Zulu, el a fost un vizionar.

Longevitatea i-a marcat cariera politică. El a demisionat din funcţia de lider al Inkatha abia în 2019, la vârsta de 90 de ani. Discursurile de lungă durată erau o marcă a lui Buthelezi. Pronunţate în zulu sau în engleză, acestea puteau dura ore întregi.