Doliu uriaș presa din România! Lumea presei deplânge pierderea unui cunoscut publicist român. Acesta a decedat de curând, iar tragicul anunț a fost făcut de bunul său prieten.
Este doliu în lumea presei din România, după ce publicistul George Cușnarencu s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani. Autor al mai multor volume de proză și de povestiri scurte, el a ocupat și funcția de redactor șef al publicației Magazin.
Scriitorul român Nicolae Iliescu a fost cel care a anunțat decesul lui George Cușnarencu, cei doi fiind prieteni.
„A amuțit pe vecie glasul prietenului meu bun, George Cușnarencu, al cu care vânam lei! Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze cu drepții!”, se arată într-un mesaj publicat de scriitorul român Nicolae Iliescu pe rețelele de socializare.
Regretatul publicist s-a născut în 1951, în Dorohoi, județul Botoșani. Acesta a mers la studii la Facultatea de Limba și Literatura Română din cadrul Universității București, iar în timpul studenției obișnuia să frecventeze cenaclul Junimea. La acel moment, la conducere se afla profesorul și criticul Ovid S. Crohmălniceanu, notează evz.ro.
Debutul l-a avut cu proza scurtă
Regretatul autor și-a făcut debutul în anul 1983, cu volumul de proză scurtă intitulat „Tratat de apărare permanentă”.
Ulterior, el a publicat mai multe opere, dintre care amintim:
- Tangoul memoriei”(1988),
- „Dodecaedru” (1991),
- „Ultimul Isus, magnificul” (1995),
- „Călătoria Luceafărului” (1997),
- „Requiem” (1998),
- „Trandafirul Tăcerii Depline” (1999), „
- Saptamana Patimilor” (2001),
- „Piata Aristotel” (2001),
- „Colonia Penitenciară Oranj” (2001).
De altfel, lucrările sale au mai apărut și în alte volume, precum:
- „Proză umoristică românească”, editat în anul 1985
- „Iubiri subversive (Cele mai bune povestiri din 1997)”, apărut în anul 1997
- „Generația 80 în proza scurtă”, apărută la Editura Paralela 45, în anul 1998
George Cușnarencu a primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România
Potrivit sursei anterior citate, anumite povestiri ale sale au fost traduse în limba rusă și publicate în două antologii din 1985 și 1987.
De asemenea, unele dintre operele sale au apărut și în culegeri de proză scrisă ale unor autori din țările centrale și est-europene. Vorbim, în plus, și despre culegerea Description of a Struggle, cea care a apărut la editura Picador, în 1994.
Mai mult, regretatul scriitor a primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1984. Câțiva ani mai târziu, el a primit și premiul de debut al Academiei Române. Acest lucru se întâmpla în 1995.
Însă acestea nu au fost singurele sale premii. Sura anterior citată spune că a regretatul scriitor a primit premii literare și ale unor reviste sau asociații de scriitori.