Update:
Ion Ghiță, o personalitate în lumea comentatorilor sportivi din România a încetat din viață. Ca urmare a decesului său, premierul Marcel Ciolacu a dorit să transmită un mesaj de condoleanțe familiei prin intermediul platformelor de socializare.
„Astăzi a plecat dintre noi Ion Ghiță, unul dintre cei mai buni comentatori sportivi pe care i-a avut România. Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Știrea inițială:
Pierdere mare pentru presa din România
Doliu în presa sportivă din România, după ce Ion Ghiță, un nume uriaș în lumea comentatorilor radio, a încetat din viață. Ion Ghiță a fost o personalitate remarcabilă în lumea comentatorilor sportivi din România, fiind coleg cu nume mari precum Sebastian Domozină, Ion Ghiţulescu sau Teoharie Coca-Cozma.
Vocea sa inconfundabilă a fost ascultată de sute de mii, poate chiar milioane de microbiști din toată țara între anii 1983 şi 1987, în cadrul celebrei emisiuni „Fotbal minut cu minut”, pe vremea când Gloria evolua în prima ligă.
Moartea sa aduce un sentiment de tristețe și regret în lumea presei sportive și nu numai. Ion Ghiță a lăsat în urmă o amprentă semnificativă și va rămâne în memoria celor care l-au ascultat și au apreciat pasiunea, entuziasmul său și comentariile sale sportive.
Născut pe 22.03.1935 la Cortişte, judeţul Buzău, Ion Ghiţă, a absolvit Universitatea Bucureşti, secţia Filologie. Pe lângă cariera sa în radio, Ion Ghiță a avut și o carieră în învățământ, fiind profesor la Școala nr. 5 din Buzău.
Revoluția l-a prins pe stadionul Gloria
În anul 1989, profesorul Ion Ghiţă era comentator sportiv la postul naţional de radio şi în acelaşi timp director al Şcolii Generale nr. 5 din Buzău. S-a implicat în evenimentele din 22 decembrie și, în urmă cu mai mulți ani, a rememorat cele întâmplate atunci.
În momentul fugii lui Nicolae Ceauşescu el era la stadionul Gloria unde juca o partidă de table cu nişte amici. Parcă nevenindu-i să creadă a mers la maşină, a deschis radioul şi s-a convins că vestea era adevărată.
„Am plecat imediat la şcoală, am scos toată propaganda din holuri şi din cabinetul de istorie” îşi aminteşte Ion Ghiţă, potrivit Adevărul.
În sediul fostului comitet judeţean de partid au reuşit să intre şi alte personalități ale urbei, ca Mihai Bâzu, redactor şef la ziarul Viaţa Buzăului, doctorul Ion Vasile şi arbitrul de handbal Romeo Iamandi.
În acelaşi timp, cei prezenți au început să lucreze la un manifest care să mobilizeze oamenii. Bâzu s-a oferit să scoată chiar o foaie la redacţia ziarului. „Radu a făcut o listă cu noi toţi şi aşa a apărut primul FSN”, a mai declarat Ion Ghiţă pentru sursa citată.