Doliu în presa românească! Un mare jurnalist și scriitor român s-a stins din viață pe 14 octombrie 2023. Colegii de breaslă îi vor simți lipsa.
Doliu în presa românească. S-a stins publicistul Valentin Ciucă
Doliu în presa românească! Jurnalistul și scriitorul Valentin Ciucă a trecut le cele veșnice pe data de 14 octombrie 2023, la vârsta de 80 de ani. V. Ciucă a avut o impresionantă carieră în jurnalism. El a fost Director al Radio Iași, publicist și scriitor, critic de artă, potrivit Rador.
Valentin Ciucă s-a născut în Vălenii de Munte, județul Prahova, pe 23 martie 1943. El a absolvit liceul la Piatra Neamț, după care, în 1968, a finalizat cursurile Facultății de Filologie. Firea sa polivalentă l-a determinat să studieze și dreptul. Ciucă a absolvit în 1978 și Facultatea de Drept, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași.
Dragostea sa pentru artă a fost observabilă încă din prima sa meserie, cea de muzeograf la Piatra Neamț.
După aceea, până în anul 1990, a deținut succesiv funcțiile de Director al Bibliotecii „G. T. Kirileanu”, Director al Școlii Populare de Artă și Șef al Secției de Artă în cadrul Complexului Muzeal din Piatra Neamț.
Ciucă a fost și un apreciat critic de artă. El a fost membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA) din Paris și membru al Uniunii Scriitorilor din România.
În intervalul de timp cuprins între 1985 și 1995, s-a bucurat de burse de studiu în Italia și Olanda.
Cariera bogată a unei „personalități polivalente”
Cariera sa exprimă cu brio spusele academicianului Constantin Ciopraga, citat de Cristinel C. Popa:
„Domnul Valentin Ciucă se înscrie în categoria personalităților polivalente. Oricine se poate împărtăși din știința și rafinamentul său în materie de Frumos”.
Valentin Ciucă a deținut poziția de Redactor șef-adjunct la TVR Iași, apoi a fost Redactor șef, iar în perioada 1995-2004 a ocupat funcția de Director la Radio Iași. În plus, el a debutat ca autor în publicațiile „Contemporanul” și „Cronica”. în anul 1969.
Ciucă s-a remarcat și drept un reputat scriitor și critic de artă. El a publicat 51 de cărți, care includ volume de istoria artei și publicistică, printre care se remarcă „Pe urmele lui Luchian” (inclusiv volume separate pentru Tonitza și Grigorescu), „Un secol de arte frumoase în Moldova, Iași și Bucovina”, și „Album Ion Irimescu” (2003).
Totodată, jurnalistul și-a exprimat ideile estetice prin mii de recenzii, cronici de artă, eseuri în reviste culturale importante.
A fost onorat cu numeroase premii naționale și internaționale, printre care se numără Premiul Petru Comărnescu al Uniunii Artiștilor Plastici Iași (2001), Premiul Național al Uniunii Artiștilor Plastici (2003) și Premiul Național al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova (2004).