Lumea sportivă românească este în doliu! Cornel Oțelea, legendarul handbalist, a murit

România își ia rămas bun, astăzi, 22 ianuarie 2025, de la unul dintre cei mai mari sportivi ai săi. Cornel Oțelea, fost handbalist, a trecut la Cele Veșnice la vârsta de 84 de ani, lăsând o amprentă de neșters în istoria handbalului mondial.

O viață dedicată performanței, curajului și mândriei de a reprezenta România pe cele mai mari scene ale lumii se încheie astăzi, lăsând în urmă o moștenire valoroasă pentru sportul românesc.

Într-un comunicat oficial, CSA Steaua a transmis condoleanțe familiei îndoliate, subliniind contribuțiile uriașe ale lui Cornel Oțelea în sportul românesc și în cadrul clubului Steaua.

„DECES

Ne-a părăsit Cornel Oțelea, cel mai medaliat handbalist român din istorie! 🖤🖤 O zi tristă pentru sportul românesc și stelist. (…)

Nea Cornel va rămâne pentru totdeauna scris în cartea de aur a sportului românesc drept un uriaș sportiv, un mare antrenor, dar și unul dintre cei mai valoroși conducători. Clubul Steaua transmite condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

„Am aflat mai întâi cu stupoare, apoi cu o infinită parere de rău ca prietenul nostru, Cornel Otelea, ne-a părăsit în această dimineață. Dzeu să îl ia în paza lui.

În afară de faptul ca a fost un sportiv uriaș, a fost și un tehnician desăvârșit, antrenând – cu rezultate remarcabile – atât echipe de club, cat și reprezentative de handbal ale României.

Pentru mine rămân multe momente de excepție petrecute împreună de-a lungul anilor, dar și verticalitate lui în toate ocaziile (chiar și atunci, sau mai ales atunci când, în calitate de Comandant al Clubului Steaua, i s-a cerut să permită înstrăinarea echipei de fotbal, preferând să demisioneze).

La revedere Cornele!”, a transmis, la rândul său, Ioan Mircea Pascu.

Despre Cornel Oțelea

Cornel Oțelea a scris istorie alături de echipa națională de handbal a României, fiind parte din triumfurile care au adus patru titluri mondiale. De-a lungul carierei sale, Oțelea a contribuit la câștigarea a trei titluri mondiale, în 1961, 1964 și 1970, performanțe care l-au consacrat ca unul dintre cei mai mari handbaliști ai tuturor timpurilor.

În 1990, el a fost și selecționerul echipei naționale, alături de care a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1990. De asemenea, a cucerit Cupa Campionilor Europeni atât în calitate de jucător, în 1968, cât și ca antrenor, în 1977, unică performanță în istoria handbalului românesc.

Chiar și după retragerea sa, el a rămas devotat handbalului

După retragerea din cariera de sportiv, Cornel Oțelea a rămas conectat la lumea handbalului, continuând să urmărească evoluțiile echipelor naționale și ale handbalului românesc pe plan mondial.

În 2015, a ieșit din viața publică, dar a rămas alături de sportul pe care l-a slujit cu atâta devotament. Totodată, el a avut un rol important și în viața administrativă, devenind comandant al Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. A fost primul handbalist din istorie avansat la gradul de general.