Doliu în România după ce istoricul Mihai Retegan s-a stins la vârsta de 71 de ani. Potrivit ultimelor informații, Mihai Retegan s-a născut în 1950. El a fost profesor universitar la catedra de Istorie a Universității din București, fiind specializat în istoria românilor după Primul Război Mondial, până la prăbușirea comunismului.

De-a lungul activității sale, acesta a fost distins cu mai multe premi. Unul dintre ele a fost chiar Premiul Academiei Române pentru istorie contemporană. Totodată, Mihai Retegan este autor al numeroase cărți de specialitate. A fost cercetător științific la „Institutul de istorie militară”, instituție ce a purtat diverse denumiri de-a lungul timpului.

Și-a încheiat activitatea în anul 1995, atunci când a fost numit profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, unde s-a consacrat definitiv. În ceea ce privește cauza morții, până acum nu au fost oferite informații în acest context.

Amintim faptul că România a mai pierdut o altă legendă importantă lunile trecute. Este vorba despre istoricul Vasile Lechintan, fost angajat la Arhivele Naționale din Cluj Napoca, de mai bine de 40 de ani.

Doliu în România. Un alt istoric s-a stins din viață

Se pare că acesta ar fi suferit un accident vascular cereprabl depășit și inoperabil, fiind internat de urgență la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca, condusă de profesorul Ștefan Florian. Tot el fiind cel care a confirmat decesul pentru Foaia Transilvăneană.

De menționat este faptul că Vasile Lechintan a fost un om activ chiar dacă a ieșit la pensie. Cunoscuții l-au descris ca fiind o persoană deosebit de modestă și pasionată de cercetările istorice, mai ales despre activitatea populației românești în ultimele sute de ani, în Transilvania.

Potrivit sursei citate, în întreaga sa activitate, istoricul ținea prelegeri istorice având mereu aceași vorbă: ”Țelul nostru, al românilor, este unitatea națiunii”. Scriitoarea Irina Petraș susținea că Vasile Lechințan a avut un impact major pentru orașul Cluj. Potrivit acesteia, el a redactat mai multe articole în presa locală, dar și în broșuri, lăsându-și amprenta în istoria orașului.

„Istoricul Vasile Lechinţan este de mult cunoscut clujenilor pentru istoriile savuroase din trecutul Cetăţii pe care le scoate la lumina zilei în seriale publicate în presa locală ori în broşuri (în colaborare) precum Legendele Clujului. Poveştile din Comoara lui Mitruţ au ca punct de plecare date reale culese de autor din documentele de arhivă pe care le cercetează de o viaţă”, scria aceasta.