Doliu imens în România, după ce academicianul Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române, a murit marți, 18 octombrie, în jurul prânzului, după o lungă suferință. Acesta avea 89 de ani și era internat în spital. Informația a fost confirmată de reprezentanții Spitalului Elias din București.
Eugen Simion a murit la 89 de ani
Eugen Simion a fost un mare reformator şi a avut un rol primordial în restabilirea rolului Academiei în societatea românească. A fost critic și istoric literar, editor, eseist și profesor universitar, membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for cultural român din 1998 până în 2006.
Cei care l-au cunoscut regretă decesul marelui critic literar român
Personalităţi importante ale culturii româneşti deplâng trecerea în nefiinţă a criticului și istoricului literar Eugen Simion în cursul zilei de marți. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a venit cu un mesaj după aflarea veștii decesului unui mare nume al României.
„Eugen Simion a fost un mare iubitor de ţară, de Eminescu, după ce n-a mai fost preşedinte al Academiei a continuat să tipărească literatura română, a publicat toate manuscrisele eminesciene. Este insuficient promovata activitatea pe care academicianul a avut-o si regretul nostru este imens„, a declarat Ecaterina Andronescu, fost ministru al Învăţământului, la România TV.
Și Ioan Aurel Pop, actualul președinte al Academiei Române, a venit cu un mesaj.
„Îmi pare rău să vorbesc cu această ocazie, aş fi vrut să vorbesc despre împrejurări mai fericite. Eu îi datorez şi un lucru subiectiv. M-a remarcat odata intr-o emisiune televizată, apoi s-a interesat de mine, mi-a citit câteva cărţi si mi-a facut o recomandare pentru a putea candida la calitatea de membru al Academiei Române. Eugen Simion a lăsat o operă extraordinară de critic, istoric şi teoretician literar„, a transmis și Ioan Aurel Pop, actual preşedinte al Academiei Române.
Cine a fost Eugen Simion
Critic și istoric literar de primă linie, Eugen Simion ne lasă o moștenire impresionantă, scrierile sale stând sub semnul experiențelor și al întâlnirilor cu oamenii pe care viața i-a scos în calea sa. Prietenia cu Nichita Stănescu sau absolvirea școlii lui Eugen Lovinescu, marele său model, au influențat, inevitabil, modul în care a interpretat literatura în cărțile și lucrările sale, cu doze perfecte de limpezime și echilibru. Mai mult, cu profesori precum Al. Rosetti, Iorgu Iordan sau Tudor Vianu, Eugen Simion a transmis, mai departe, generațiilor în formare, dragostea pentru literatură și spiritul său critic, dar mereu constructiv, spun cei care l-au cunoscut îndeaproape.
El a fost critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for cultural român din 1998 până în aprilie 2006.