România e în doliu după ce a pierdut un medic important. Recent, prof. dr. Dan Coliță, o personalitate marcantă a hematologiei românești, a trecut în neființă. Comunitatea medicală din România regretă pierderea suferită.
Prof. Dr. Dan Coliță s-a stins din viață
„Colegiul Medicilor din România (CMR) transmite condoleanțe familiei prof. dr. Dan Coliță, personalitate marcantă a medicinei și hematologiei românești și regretă profund trecerea în neființă a celui care și-a dedicat întreaga viață și activitate pacienților cu afecțiuni hematologice.
Membru al Academiei de Științe Medicale și fost şef al Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Fundeni, de altfel cea mai veche și cea mai mare unitate medicală cu acest profil din România, prof. dr. Dan Coliţă a avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea activității de transplant medular în România.
Prof. dr. Dan Coliță a fost membru fondator al Compartimentului de Transplant Medular, unitate ale cărei baze au fost puse în anul 2000.
El este cel care a coordonat echipa de medici ce a realizat primul transplant de măduvă efectuat în Capitală, la Clinica de Hematologie a Spitalului Clinic Fundeni. Distinsul profesor a fost și președinte al Societății Române de Hematologie.
Prof. dr. Coliță s-a remarcat de-a lungul timpului ca un medic model pentru generațiile pe care le-a pregătit și îndrumat în carieră. Sincere condoleanțe familiei”, a transmis Colegiul Medicilor din România pe rețelele sociale.
Reamintim faptul că, anterior, un celebru medic a încetat din viață. În cei peste 34 de ani de activitate profesională, prof. univ. dr. Lazăr Irimiea a realizat peste 10.000 de intervenţii chirurgicale. El a fost considerat un chirurg de referinţă pentru situaţiile medicale de specialitate cu grad înalt de dificultate.
Prof Doc Lazăr Irimia a decedat
Celebrul doctor Lazăr Irimiea din Constanța a încetat din viață. Profesorul universitar doctor Lazăr Irimiea a fost unul dintre cei mai cunoscuți medici ginecologi ai Spitalului Județean Constanța. El era internat în spital din cauza unor afecțiuni medicale.
Universitatea Ovidius din Constanţa aduce un omagiu la trecerea în eternitate a prof. univ. dr. Lazăr Irimiea, medic primar obstetrică-ginecologie, şi medic şef al Clinicii II de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, doctor în ştiinţe medicale.
„Rămas bun, stimate domnule profesor universitar doctor Lazar Irimiea! Vă rămân faptele medicale și îngerii aduși pe pământ, dorul de a ne mobiliza și de a fi puternici, de a ne antrena și de a fi de folos comunității!
Iar, în Cer nu veți înceta să purtați cu dumneavoastră amintirile peregrinărilor în munți și în câmpii, bălți, a partidelor de vânătoare și pescuit și a miilor de ore predate studenților și de pregătire profiesională în domeniul medical. Nu veți înceta să purtați iubirea de familie, prieteni, colegi, de oameni”, a transmis o persoană apropiată a acestuia.
Cine a fost Lazăr Irimiea?
Celebrul medic a avut o activitate profesională de aproape 35 de ani. În tot acest timp, el a a realizat peste 10.000 de intervenţii chirurgicale. Acesta a fost considerat un chirurg de referinţă pentru situaţiile medicale de specialitate cu grad înalt de dificultate.
De-a lungul carierei a dezvoltat excelenţa în practicile şi tehnologiile de ultimă generaţie şi a utilizat tehnici moderne de explorare paraclinică (ecografie, histeroscopie, laparoscopie).
Pe lângă activitatea medicală, prof. univ. dr Lazăr Irimiea a avut și o bogată activitate științifică. Acesta a fost autor şi coautor a peste 150 de lucrări ştiinţifice, cărora li se adaugă cinci cărţi de obstetrică şi ginecologie, a coordonat mai mult de 30 de lucrări de specialitate, a coordonat trei granturi de cercetare şi a participat la numeroase congrese, conferinţe şi manifestări ştiinţifice.