Este vorba despre Doina Păuleanu, Directorul Muzeului de Artă din Constanța. Aceasta s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani, după o luptă grea dusă cu noul coronavirus. Ea se afla internată la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.
Doila Păuleanu s-a făcut remarcată de-a lungul carierei sale în orașul unde lucra. În anul 2019, aceasta a devenit „Cetăţean de Onoare” al municipiului Constanţa. De menționat este faptul că, ea a fost directorul Muzeului de Artă din Constanța timp de 30 de ani și a fost absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti , secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971.
Potrivit ultimelor informații, Doina Păuleanu a pierdut lupta cu noul coronavirus în cursul nopţii de 22-23 decembrie. De asemenea, de-a lungul timpului, criticul de artă a publicat mai multe lucrări de istoria artei şi despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa. Pentru activitatea sa, a primit premiul Chevalie de L Ordes des Arts et des Lettres, în 2008.
Mesajul transmis de Consiliul Judeţean Constanţa
La scurt timp după aflarea veștii, Consiliul Judeţean Constanţa a transims un mesaj emoționant. Membri o descriu ca fiind un om bun, modest și totodată optimist și pasionat ”de a crea ceva bun într-o comunitate”.
„De astăzi viața culturală constănțeană este mai săracă! Unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură din județul nostru și din țară, s-a stins din viață! De acum, Doina Păuleanu va avea în custodie operele de artă ale marilor artiști aflați Acolo Sus! Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie un om minunat, un om deosebit, un om integru, un om de cultură, așa cum a fost doamna Doina Păuleanu! Cu profundă durere, transmit atât familiei cât și celor apropiați doamnei Doina Păuleanu, sincere condoleanțe! Dumnezeu să o odihnească în pace!” – Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.
Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti , Secţia Istoria şi Teoria Artei, promoţia 1971, doctor în Istoria Artei (Universitatea Bucureşti) şi director al Muzeului de Artă Constanţa din 1990, criticul de artă a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări în domeniul istoriei artei şi despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa. Pentru activitatea sa îndelungată, Doina Păuleanu a primit premiul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, din partea ministerului culturii francez, în anul 2008.
Grație doamnei Doina Păuleanu, Muzeul de Artă Constanța deține una dintre cele mai mari colecții de artă din țară, opere ce fac parte din patrimoniu inestimabil al României, în acestă instituție de cultură, aflându-se opere aparținând marilor pictori și sculptori români, cele mai importante fiind semnate de Nicolae Tonitza, marea sa iubire, sau de Nicolae Grigorescu, precum și mulți alți artiști români de mare valoare.
Cetățean de onoare al județului Constanța, Doina Păuleanu a publicat numeroase cărți, volume de artă, lucrări de istorie a artei, de management cultural sau antropologie urbană. Pentru toate realizările sale a fost recompensată de-alungul timpului, cu numeroase premii precum Premiul Academiei Române “George Oprescu” în domeniul istoriei artei pentru lucrarea “Constanța: 1878 – 1928. Spectacolul modernității târzii”, informează sursa citată.