Doliu în România. Profesorul Nicolae Bădiţă, o legendă a șahului a murit. Durere imensă

doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

Doliu în România. S-a stins din viață o adevărată legendă. Este vorba despre profesorul Nicolae Bădiţă, cel care încă din anii comunismului a pus localitatea Roşieni-Dobrun, din judeţul Olt, pe harta concursurilor importante de şah. Acesta s-a stins din viață marți seară.

Doliu în România după ce profesorul Nicolae Bădiţă s-a stins din viață. Anunțul tragic a fost făcut de fiica sa, Luminiţa David, într-o posatre pe pagina de socializare.

Aceasta susține că tatăl său s-a dus ”să recite poezii și să joace șah printre stele”.

„Profesorul Bădiţă s-a dus să recite poezii şi să joace şah printre stele! Dumnezeu să te aibă în pază, Tată!“, este scurtul mesaj postat pe Facebook.

Amintim faptul că Nicolae Bădiţă a fost profesor de limba română și a murit la vârsta de 91 ani. El și-a dedicat o bună parte din viață șahului, iar cu nici 10 ani în urmă străbătea săptămânal zeci de kilometri, cu maşini de ocazie, venind de la Roşieni la Slatina doar pentru a-i învăţa pe copii şah.

Doliu în România. A murit o adevărată legendă

În urmă cu cinci ani, într-un interviu acordat pentru Adevărul, profesorul a vorbit despre pasiunea sa, dar și despre generațiile mari şahişti care au venit la festivalul din localitatea rurală, şi nu doar o dată.

Mai exact, acesta declara că a învăţat şah în perioada liceului, iar de atunci nu a mai putut renunța deloc.Totodată, el mai declara că în Roşieni toată lumea ştia să joace şah din cauza lui, se organizau concursuri la şcoală, dar şi în mijlocul satului, în căsuţa construită special şi denumită „Casa Binelui“.

„A fost educatorul total. A fost şi director de şcoală, şi profesor. A făcut şah, a făcut orchestră, a înfiinţat un muzeu, a făcut căluş în şcoală, a făcut voluntariat în sat şi-a învăţat toţi elevii să respecte bătrânii şi să-i preţuiască. Nu ştiu, ca tată, dacă a stat să ne-nveţe, n-a avut timp.

N-a fost însă nevoie de cuvinte. L-am văzut ascultând muzică clasică, citind, vorbind cu păsările, cu florile şi cu animalele şi l-am imitat. Cât despre şah, noi am deţinut tot timpul monopolul, elevii pregătiţi de profesorul Bădiţă au câştigat întotdeauna concursurile. De ani buni, avem disciplina şah opţională în şcoală. Şi eu predau şah“, declara , cu acelaşi prilej, Luminiţa David, fiica profesorului, astăzi directorul Şcolii din Dobrun.

sursa foto : PTV Oltenia