Doliu în România. S-a stins din viață unul dintre cele mai iubite nume. Dumnezeu s-o ierte

Doliu în România

SURSA FOTO: Dreamstime

Este doliu în România, după ce una dintre cele mai iubite și mai longevive starețe a murit în cursul zilei de luni. Numele său nu va fi uitat niciodată, mai ales că a avut un impact major în ultimii zeci de ani.

Una dintre cele mai iubite starețe din România, proinstareța Mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă, a murit subit, la vârsta de 92 de ani. Aceasta a condus mănăstirea între anii 1966-2007, iar povestea ei este una incredibilă.

Ajunsă foarte tânără la poarta mănăstirii Pasărea, aceasta a fost găsită plângând de maici. Totuși, spre surprinderea celor care au găsit-o, ea le-a spus „că plânge de bucurie, pentru că are înaintea ochilor locul unde ar vrea să rămână până la sfârșitul zilelor”.

Stavrofora Lucia Dumbravă împli­nise 92 de ani în data de 14 aprilie 2022. Aceasta s-a născut la Silistra, fiind al treilea din șase copii, iar mama i-a murit când avea doar opt ani.

Proinstareța Mănăstirii Pasărea, stavrofora Lucia Dumbravă, a murit

„În istoria de peste 200 de ani a Mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă rămâne stareța cu cea mai lungă perioadă de slujire în această ascultare”, a transmis Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul pentru Trinitas TV.

Mai mult, aceasta a reprezentat Biserica Ortodoxă Română la întruniri din țară și străinătate, la Nairobi sau Vancouver unde a vorbi despre specificul monahismului românesc.

Era o persoană foarte primitoare, toți găseau poarta mănăstirii deschisă. M-a impresionat modestia ei. Se făcea tuturor toate.”, a mai precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

BOR pierde un nume deosebit de important

De asemenea, activitatea de stareță a Mănăstirii Pasărea a însemnat numeroase realizări, atât la cele două biserici ale mănăstirii, biserica mare și biserica din cimitir, înființarea muzeului, a unor ateliere, reparația caselor monahale cu sprijinul Patriarhiei, cu implicarea personală a Patriarhului Justinian Marina, dar și înființarea, în 1995, a seminarului monahal de la Mănăstirea Pasărea, devenit ulterior Seminarul Teologic Ortodox «Sf. Filofteea», mai spun marii prelați despre viața și opera Luciei Dumbravă.

”Ne-a transmis să păstrăm rânduiala și tradiția acestei mănăstiri și să o transmitem mai departe celor care vor veni după noi”, a transmis stravofora Mihaela Costache, actuala stareță a Mănăstirii Pasărea, care i-a luat locul din 2007.

În același timp, pe lângă realizările din cadrul mănăstirii, Stavrofora Lucia Dumbravă a participat la numeroase întruniri internaționale, alături de starețele cunoscutelor mănăstiri Agapia, Văratec, Dealu și altele, la unele susținând referate despre viața monahală și despre specificul acesteia în Biserica Ortodoxă Română. În timpul stăreției sale mănăstirea a fost vizitată de patriarhi din întreaga lume.

Conform ultimelor informații, înmormântarea va avea loc marți, de la ora 12:00.