Nestor Rateș, jurnalist și scriitor român, a murit

Nestor Rateș (numele la naștere: Nathan Stessel; n. 7 aprilie 1933, Moinești, Bacău) a fost un jurnalist și scriitor român purtător al ambițiilor de libertate. Absolvent al Facultății de Filosofie de la Universitatea din București, și-a început cariera la Agerpres, iar în 1973, după plecarea din țară, s-a alăturat departamentului românesc al Radio Europa Liberă, care a devenit un simbol al speranței pentru români și o importantă punte de legătură cu lumea occidentală în perioada comunistă.

Nestor Rateș a fost o personalitate marcantă a exilului românesc și o voce neobosită a libertății, cunoscută prin intermediul postului de radio Europa Liberă. El a murit la vârsta de 91 de ani, conform anunțului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Voce a libertății timp de 20 de ani

Timp de douăzeci de ani, Nestor Rateș a activat în redacțiile din Washington, München și Praga, fiind de două ori director al departamentului românesc. A asigurat românilor acces la informații esențiale despre evoluțiile globale, inclusiv evenimentele din alte țări comuniste. Alături de alte personalități notabile ale exilului românesc, precum Ghiță Ionescu, Noël Bernard, Vlad Georgescu, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Mircea Carp, Cornel Chiriac, Ion Ioanid, Gelu Ionescu, Șerban Orescu, Emil Hurezeanu și Neculai Constantin Munteanu, Rateș a contribuit la păstrarea speranței și a conștiinței libere a românilor.

„Nestor Rateş va rămâne în amintirea tuturor ca o voce a conştiinţei şi un simbol al rezistenţei prin cuvânt împotriva unui regim represiv”, a transmis IICCMER.

Radio Europa Liberă a reprezentat o sursă esențială de inspirație pentru români, oferindu-le o legătură cu adevărul și libertatea într-o perioadă de opresiune.

Deși membrii echipei erau conștienți că erau ascultați, nu își imaginau amploarea solidarității care se dezvolta în jurul lor și a mesajelor pe care le transmiteau. Mulți români care călătoreau la München îi căutau pe cei de la Europa Liberă și discutau cu redacția despre realitățile din țară.

Reflectând asupra acelor momente, Nestor Rateș a subliniat că, poate, dacă s-ar fi vorbit mai puțin, ar fi murit mai puțini oameni din cauza acțiunilor securității. Această conexiune umană și informațiile corecte au fost cruciale pentru menținerea speranței în rândul celor persecutați de regimul dictatorial, a declarat el pentru observatorulcultural.ro.